Limmud-Keset beszámoló

Túl vagyunk ezen is, mondhatnánk, ha lenne rossz íz a szánkban. Vasárnap késő délután ugyanis hivatalosan is véget ért a Limmud-Keset, három napos zsidó kulturális fesztivál és zsidó közösségi találkozó. Ebben az évben a Normafánál ülhettük végig a hagyomány, közösség, művészet témáit. Volt angol előadássor is, hiperaktív zsidóknak Kreatív Energia krav magával és nordic walkinggal, illetve Agóra a szerepjátékok imádóinak. A már megszokott hagyomány-művészet-közösség hármasfogat ebben az évben sem tudott unalmas lenni. Különböző tabu, vagy éppenséggel olyan témákat feszegettünk, melyeknél általában elhalkul a szavunk esetleg pont, hogy felemelkedik.

Jom haSisi
A pénteki nap enyhe kezdése a szorgos hétköznapoknak volt betudható, ugyanis míg az első előadásokon nem volt ritka a három résztvevős tömeg, az esti I_tentiszteletekre már igen szép számmal jöttek össze a Kesetelők. Megérkezve a helyszínre javában folyt a chalegyártás, így Pelle János vérvád és antiszemitizmus előadását kompenzáló finom mazsolás-kalács illatban ülhettük végig. Aki megtehette és szerencséje volt, ezen a napon volt szombati liturgiáról szóló előadás is, ahol felkészülhetett a délután négytől kezdődő sábesz ünnepének fogadására.

„Minche a Vérben”
A Limmud-Keset hagyományőrzése vallásfilozófiai szempontból is egyedülálló. Ez az a rendezvény, ahol a hétköznapok gyakorlatán túlmenően három napon keresztül az ortodoxia, a reform és a konzervativizmus képviselői nemcsak, hogy egy épületben tartanak I_tentiszteleteket, szombatot, egy helyiségben étkeznek de még együtt is tartottak előadást. Ezzel a válogatott toleranciával sikerült elérni, hogyha csak egy pillanatra is, de a zsidóság ne csak külső szemlélőként tűnjön egységesnek. Skaja.

Phd kontra Szarvas
Az előadókról csak annyit, hogy a szervezők rendkívül színvonalas témaválasztékát sikerült olyan nevekkel kidolgoztatniuk, amelyek miatt valóban megérte átutazni Budapesten erre a három napra. Nem is tudom kit kéne kiemelnem úgy, hogy a többiek érdemeit ne sértsem meg vele, hiszen Benedek István Gábortól, Bitter Brúnón át Avi Dekelen keresztül Vitray Tamásig sok és még több remek szakember előadásán kaphattunk hasznos tudást a legkülönbözőbb témákban. A szellemi betevő mellett volt Shkayach unplugged koncert a fülnek és Fűszeres Eszti live konyha-show az ízlelőbimbóknak.

Hősök a mindennapokban
Természetesen a töltelék a lényeg, de van itt két dolog, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az egyik, hogy a teljes szarvasi konyha felkerült Budapestre, és ennek a két napon át tartó kőkemény munkának az eredménye, hogy olyan dús, bőséges és rendkívül ízletes, kóser ételkülönlegességekkel leptek meg minket napról-napra a szervezők. Füstölt fehér és párolt vörös lazactól a humuszon át thináig, baklaváktól a a palacsintákig mindenki degeszre tömhette magát, éppen csak annyira, hogy még sokan ennek a böjtjét üljük. A szarvasi (nem csak a konyha) és a hotel csapatai remekeltek.
A másik, már említett jelenség az állandóan feltűnő Limmud-Keset pólós önkéntessereg állandó körülöttünk cikázása volt. Ők voltak azok, akik a helyszíni lélekjelenlétükkel, szorgalmukkal és kreativitásukkal sokszor hajnalig dolgoztak, hogy nekünk a lehető legkényelmesebb legyen az eligazodás a rengeteg program és helyszín között. Kol hakavod!

Mindent összevetve ez egy nagyon tartalmas és színvonalas hétvége volt, örülök, hogy részese lehettem sokszáz társammal együtt, és már most előre készülök a következőre.

Képek hamarosan a galériában

You may also like...