OY! Ez klezmer!

Az idei Sziget Fesztivál bővelkedett zsidó programokban, és az egyik legnagyobb sikert minden túlzás nélkül az izraeli Oy Divison és a francia YOM aratta.

Évek óta az egyik legjobb helyszín a Roma sátor, ahol a hagyományos, igazi cigányzenén túl indiai vagy akár klezmer dallamok is hallhatók. Idén a francia YOM, illetve az izraeli Oy Division léptek fel. YOM, hivatalos marketingnéven a klarinét és klezmer egyszerű királya olyan bulit csapott, hogy a magyarországi átlag klezmerhallgató csak nézett ki a fejéből, amíg el nem kezdett csápolni ő maga is az örjöngő tömeggel. Persze, franciákkal volt teli a közös tér, akik annyira élvezték honfitársaik muzsikáját, hogy egyszercsak azt vettük észre, lábak nyomulnak az arcunkba, mert egy-két ember a fejünk fölé szörfözött. A színpadsátor környékén is alig lehetett megmozdulni, annyian voltak és mikor vége lett, a tömeg úgy kezdett dübörögni a tánctérként elhelyezett színpadelemeken, hogy a zenekar még háromszor visszatért.

Az Oy Divison pedig -bár izraeliek- mégis valami hihetetlen módon képesek visszalopni a régi shtetl ízeket. Stílusosan mama jiddisén énekelve, csapkodva, érezve játszanak. Éppen csak annyira, hogy volt aki úgy megvadult, hogy a biztonságikorlátokon is átmászott. Meg sem próbálnak új dalokat szerezni, inkább minden energiával az OY életérzésre vadásznak. Ha véletlenül valamelyikőtök jártában-keltében belebotlik az Oy Division koncertjébe, ne hagyja ki. Garantáltan ismeretlen érzéseket robbant ki a lelkünkből.

 

 

 

You may also like...