Uri Asaf – kiállítás az Újlipótvárosi Klub-Galériában

Az Újlipótvárosi Klub Galériában nyílt meg Uri Asaf festőművész kiállítása Uri Asaf rendkívül érdekes személyiség. Ellentétek sorozata jellemzi életének szövevényes útját.

Haifában született, de öt évesen szüleivel visszaköltöztek Magyarországra. Az ELTE Természettudományi Karán végzett vegyészmérnökként, de egyetemi évei alatt magánúton rajzolni, festeni tanult. 1969-2002 között Tanára és tudományos munkatársa volt a Jeruzsálemi Héber Egyetem Fizikai Tanszékének, majd visszatért a képzőművészethez, és a Jeruzsálemi Városháza Művészeti Központjában tanult festészetet. Mesterei: a legendás hírű, magyar Hédi Tarján és az orosz Anatoly Basin voltak. Tagja a Jeruzsálemi Képzőművészek Szövetségének. A 90-es évek végétől rendszeresen fest, ír és fordít. Első kötete 2001-ben jelent meg Kőhang címmel a Belvárosi Kiadónál, amelyet azóta három újabb kötet követett.
Ezek a következőek: Szándékos lassúsággal, Gyöngéd planéta,  Festőversek.
2004-től ismét Magyarországon él. Ettől az évtől kezdve tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Az Újlipótvárosi Klub Galériában kiállított festményei nagyrészt szakrális témájúak, a Tóra öt könyvének: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium vizuális „festőversei „. Alkotásai a vallásos, a hívő ember transzcendens érzéseit mutatják meg. Lázas gesztusokkal létrehozott, nyugtalanító és feszültségekkel teli képei, sok tekintetben az absztrakt expresszionizmushoz állnak közel.
(A kiállítás ideje: 2009. január 13-23.)

Megtekinthető: 2009. január 23.-ig naponta 14-20 óráig.

Hely: Újlipótvárosi Klub-Galéria (1136 Bp. Tátra u. 20/b)

You may also like...