Chagall és a Drágakő

Több ezeréves története során a zsidóságot mindig jellemezte az ősi hagyományokhoz való kötődés. A tradíció egyik legerősebb száljai az írásmagyarázat, mese, legenda és monda voltak, melyek az élet minden területét behálózták és átjárták. Kezdve a sort a szerteágazó vallási irodalmon keresztül egészen a folklorisztikus megnyilatkozásokig. Marc Chagall és Schein Gábor verse is elhangzik a műsorban. A verseket, a szövegeket a zene hol kíséri, hol önállóan szólal meg.

A drágakő című felnőtteknek szóló klezmer-meseoratóriumunk bemutatásával bízunk abban, hogy a kultúra felé fordítjuk az emberek szívét és figyelmét ma, a XXI. Század küszöbén. S ki-ki elgondolkodik azon; mi is az a drágakő? – itt, e színes palettájú Magyarországon, vagy a Nagyvilágban.

„… muzsikájuk egyszerre hordozza magán a magyar és zsidó gyökerek hatását, a hatalmas mesterségbeli tudást, az elmélyült érzelmeket. Rendkívül aprólékos, cizellált zene szól.  A szépsége mellé azonban hatalmas erő is társul, visszafojtva, robbanásra készen, amely a hallgatóságot teljesen a hatása alá vonja.” – a GRAMOFON magazin lemezkritikájából ( 2007. tavaszi szám).

2009. április 18. 19.30 óra
2009.május 24.19.30 óra
Bálint Ház
 
DRÁGAKŐ
Klezmer-meseoratórium felnőtteknek
Az ősi zsidó hagyományok alapján
Válogatta, összeálította és szerkesztette: Havas Judit
Társszerkesztő:Szabó-Kovács Eszter (Chagall Band)
Zenéjét szerezte:Vincze Pál (Chagall Band)
Előadja: Havas Judit és Garai Róbert
valamint a Chagall Band
Rendező: Radó Gyula

www.chagallband.hu

You may also like...