Fák újévi mókázás a Marommal

Ha valaki lemaradt volna az idei szilveszterről és a második lehetőség, a pravoszláv ünnepségsorozat is a múlté, plusz, aki számára a saját jólétén kívül a környezetéé is fontos az most demonstratíve,gyűljön február hetedikén a sirályban, ahol már nyolctól lehet mulatozni, egy az apokalipszisről szóló beszélgetés után, csakhogy meglegyen a kellő indok az iváshoz. Mert, hogy aztán lesz táncház, majd az újraalakult Hagesher (Klez hip hop fusion) szórakoztat, ahogy régen tette, végül pedig popec táncoltat hajnalig. Másnap Gypsy flamenco fusionnel lehet józanodni, majd hétfőn a Jehuda Lőv társulat filmjét tekinthetik meg az erős idegzetűek. Fák Újéve, héberül tanulóknak: TUBISHVAT.

A Tu BiSvát a zsidóság tél végi- kora tavaszi ünnepe, az utóbbi évtizedekben egyre inkább a környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvények megszervezésére sarkalta a különböző zsidó vallási közösségeket világszerte. A Tu BiSvát egyszerűen annyit jelent, Svát hó 15-ik napja. Az ókorban erre a napra gyűjtötték össze az évi termés egy tizedét a rászorulóknak és szegényeknek. A modern kori Izraelben a Tu BiSvát gyakorlatilag a „Zsidóság Föld Napjává” vált. A Fák Újéve mai formájában azon kevés ünnep egyike a világvallások közt, amelyik a teremtett világ iránti tiszteletre sarkal, nem csupán a természettel való egykori harmonikus együttélés emléke (Fény születése, tavaszi feltámadás stb). Idén, immár hatodszorra, kerül megrendezésre a Marom Budapest által a zsidó- öko- fesztnek mutált túlkorai, tavaszköszöntő ünnep a Sirályban. Hat esztendőn át vesd a te szántóföldedet, és hat esztendőn át messed a te szőlődet. A hetedik esztendőben pedig szombati nyugodalma legyen a Földnek, hisz ami éltet tégedet, pihennie kell annak.” (Mózes III,25 ősi átirata)

Helyszín: Sirály Bp. 1077 Király utca 50.

Február 7. Sirály 18.00

Apokalipszis most, vagy kicsit később? – Természet, vallás, világvége Kerekasztal-beszélgetés Farkas Attila Márton – kultúrantropológus, Tan Kapuja Buddhista Főiskola Jávor Benedek – ökológus, LMP szóvivő Sturovics Andi –judaista, Pilpul.net, ELTE Hebraisztika Moderál: Csillag Gábor – kulturantropológus

19.00 Zsidó Táncház

Kevesen tudják, hogy a zsidó népzene ugyanolyan szerves része a hazai etno kultúrának, mint a moldvai csángó vagy a kalotaszegi dallam és ritmusképletek. Speciális tánclépések is párosulnak a klezmer zenéhez. Mindez most nemcsak látható, hanem megtanulható is a Folklez és a Di Naye Kapelye valamint Sue Foy segítségével.

talpalávaló: Folklez, Naye Kapelye Tánctanár: Sue Foy

22.00 Hagesher koncert

A zenekar Budapest tizenharmadik és hetedik kerülete között húzódó tengely mentén alakult. Jazz, reggae, klezmer,hip hop, magyar népzene, angol,német, ivrit, jiddis, ladinó, arámi vagy épp magyar nyelvű rap -és dalszövegekkel. Mindez szakavatott jazz zenészek és hip hopperek tálalásában.

Polnauer Flóra – ének, rap, Lamm Dávid – gitár,ének, rap, Kardos Dániel- gitár,ének, Ülkei Dávid – szaxofon, Koós-Hutas Áron – trombita, Dés András – dob, Soós Márton – bőgő, Schönberger Ádám – ének, rap, Popdavec – lemezjátszók

Party: Popdavec (Tilos Rádió)

A Frottír kreatív művészcsoport Fák újévi installációja az ünnep idején a Sirályban lesz megtekinthető .

Február 8. Sirály 21.00

Koncert: Gipsy flamenco fusion: Guszti és Ilan (IL)

Február 9. Sirály 20.00 Filmvetítés Jehuda Lőw Társaskör: VideoTime

http://www.pilpul.net

You may also like...