Egy Est George Gershwinnel – Jótékonysági koncert

Jazz-inspirálta, zongorára és zenekarra írt darabjaival komoly zenekritikusok elismerését könyvelhette el George Gershwin, akit az amerikai jazz egyik szülőatyjának is tekintenek. Húszas éveinek elején országos hírnévre tett szert az 1924-ben publikált és előadott Kék rapszódiával (Rhapsody in Blue-val), a világ első jazz-zongoraversenyével. A nemzetközi elismertséget az 1928-as Egy amerikai Párizsban (An American in Paris) kiadásával és előadásával szerezte meg. A művet európai utazása során komponálta, az itt szerzett élmények hatására.
Frances Veri és Michael Jamanis – Egy Est George Gershwinnel – Jótékonysági koncert
   
A legismertebb Gershwin-interpretátorok között tartja számon a szakma világszerte Frances Verit és Michael Jamanist. A New York-i Juilliard School of Music, valamint a Fontainebleau School of Music növendékei voltak, ott szerezték diplomájukat. Ők alapították a non-profit, Pennsylvania Academy of Music magánakadémiát, annak érdekében, hogy elérhetővé tegyék a minőségi zeneoktatást gyermekek és fiatal felnőttek részére.

Bemutató koncertjük New Yorkban, a Lincoln Centerben volt 1970-ben. Azóta több ezer koncertet adtak Amerikában, Nyugat-Európában, illetve Ázsiában. Amerikában díjnyertes televízió műsorok főszereplői voltak. Több mint húsz lemezt publikáltak, beleértve a kritikusok elismerését elnyerő „Gershwin” The Complete Piano Music (Összes zongoradarab) címűt, amelyről az American Record Guide így írt: „Mindenkinek, akit érdekel Gershwin zenéje, kötelező meghallgatnia a Veri & Jamanis-produkciót, amelyben Gershwin autentikus előadását, a szerző egyéniségének hiteles megnyilvánulását üdvözölhetjük.”

Budapesten a március 26-i, Carnegie Hallban tartandó koncert anyagát adják elő, beleértve Gershwin kevéssé ismert, ritkán előadott Kék rapszódia és az Egy amerikai Párizsban két zongorára írt verzióit, valamint az I Got Rhythm című, zongorára és zenekarra írt variációkat.

Művészetek Palotája – Bartók Béla N. Hangversenyterem   február 4. (szerda) 19:00

You may also like...