Hamarosan eltűnik a régi pesti zsidónegyed

Tehetetlenül figyelik a VI. és VII. kerületi civilek a régi pesti zsidónegyed épületeinek bontását; a törvénysértő szabályozási terv, az önkormányzatok és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az UNESCO teljes védelemre felszólító figyelmeztetése és a lakók tiltakozás ellenére tovább folytatja a régi házak helyére épülő hatalmas lakóházak és mélygarázsok építését – mondta Ladányi János, Az ÓVÁS! Egyesület képviselője csütörtökön, tizenegy civil szervezet által szervezett sajtótájékoztatón. Felhívás az Óvás! honlapján.

Az elkeseredett civilek, akik szerint a bontások törvénytelenül zajlanak, a nyilvánosság erejében bízva fordultak a sajtóhoz. Álláspontjuk szerint hiába mondta ki a közigazgatási hivatal, hogy a szabályozási terveket jóváhagyó önkormányzati tervek törvénysértők, az önkormányzatok törvényességi felügyelete január elsejével megszűnt a közigazgatási hivatalokkal együtt. A tiltakozók szerint ezt az állapotot használja ki a VI. és a VII. kerületi önkormányzat, hogy olyan befektetőknek adja el a történelmi negyed – egyébként lakott – épületeit, akik a környezetbe nem illő, üresen álló mélygarázsokat és „épületmonstrumokat” emelnek a régi épületek, tágas udvarok, zöld felületek és fasorok helyére.

Mindemellett a régi lakókat is kiszakítják megszokott környezetükből, nekik ugyanis el kell költözniük a lebontásra ítélt otthonaikból. A sajtótájékoztatón megszólalt egy Király utca 40. szám alatt lakó férfi, aki elmondta: nemrég lett figyelmes arra, hogy bontani kezdték az épületet. Hiába próbált azonban utánajárni, hogy mi történik, a VI. kerületi önkormányzatnál sem tudták megmondani, mi épül ott.

A városvédők szerint az építési, átalakítási, bontási engedélyeket kiadó KÖH – az egyetlen szerv, amelynek lehetősége lenne fellépni a műemlékek lerombolása ellen – partner a szanálásban. A KÖH rendre hozzájárul az épületek bontásához, ezen kívül a 2008 januárjában készült műemléki értékfelmérést és az épületenkénti műemléki javaslatot tíz évre titkosította. Emiatt a civilek az adatvédelmi biztoshoz fordultak.

Nem ez az egyetlen eset azonban, ami miatt jogi útra léptek. Évek óta húzódnak perek, amelyeket már a Legfelsőbb Bíróság tárgyal, a bontások azonban eközben is folynak. A városvédők az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, de szerintük a határozat meghozataláig már eltűnik a negyed. Azt is sérelmesnek tartják, hogy – a szabálytalan – kerületi szabályozási tervek megfelelő hatástanulmányok híján készülnek, azok elkészítésébe nem szólhatnak bele, a környék átalakítása a lakók megkérdezése nélkül zajlik.

A sajtótájékoztató aktualitását egyébként az adta, hogy a Nagymező utcai fákat – a hosszas tiltakozó akció ellenére – végül kivágják március 23-án, hogy helyükre mélygarázs épülhessen. Ez ellen tüntetést szerveznek a civil szervezetek. De nem csak ez a fasor van veszélyben, ugyanis a VI. kerület új rendezési terve a fákat, védett fasorokat úgy általában kivágatná, ha foglalnák a helyet egy mélygarázs elől – tudatták a civilek.

Az új építési módszerekre egyébként is jellemző, hogy nem hagynak teret a zöld felületeknek. A nagy fás udvarok mindig áldozatául esnek az aránytalan beépítésnek, mindössze a homlokzat emlékeztet az egykori épületre. Mögé akár nyolcemeletes épületet is emelnek, a napfénytől, világosságtól megfosztott szemközti házban lakókat meg sem kérdezve – panaszolták a jelenlévők.

Az ingatlanbotrányokba keveredett kerületek szabályozási tervei, az előzetesen kiadott engedélyek és megállapodások alapján közel negyven helyen indulhat el a jövőben építkezés az UNESCO által védett részen a régi feltételek mellett, és további húsz helyen a védett területtel határos utcákban.

MTI/PRAE.HU

You may also like...