Örök Jeruzsálem

Sokan azt mondják, a zsidóság élete nem más, mint ünnepek sokasága. Ma példának okáért nagy az öröm, 1967 óta ugyanis ez a nap Jeruzsálemé.

Ijjár 28-a 2009-ben május 22-re esik. Ezen a napon foglalta vissza Jeruzsálem óvárosát az izraeli hadsereg. Izraelben ez nagy nemzeti ünnep ceremóniákkal, bulikkal és mindenféle jóval, amit csak el tudunk képzelni. A Kotel (Siratófal) környéke zsúfolásig megtelik emberekkel, akik ujjongva, táncolva ünnepelnek egész nap.

A Hatnapos háború volt Izrael honvédő küzdelmeinek harmadik és egyben az egyik legsikeresebb akciója. Arab országok, Egyiptom, Jordánia, Szíria, és Irak egyesített hadereje megtámadta az akkor alig tizenkilenc éves Izraelt.



„Hajnalban megérkezett a hadügyminiszter, Mose Dajan. Ekkor még harcok folytak, ám Dajan és Rabbin felmentek a Scoups hegyre. 1967. Június 7-én az Izraeli történelem egyik legnagyobb napja. Az Augusta Victoria nevû hegy lebombázása után megkezdõdött az óváros bevétele. Az óváros eddigre teljesen be volt kerítve. Mota Gur ezredes az ejtõernyõsök parancsnoka kiadta az utasítást, de nem a szokásos katonai zsargont használta: “Parancsnokok és Katonák! Az ejtõernyõsök összes tisztje! Most vonulunk az óvárosba. Indulunk a szentély hegyére! A nyugati falhoz. Történelmi feladatot hajtunk végre. A zsidó nép gyõzelmekre vár. Azért fohászkodik. Izrael rátok szegezi tekintetét. Elõre! Gyõzedelmeskedjetek!” A zsidó katonák elõször az Oroszlánok kapujánál jutott be az Óvárosba. Rövid harcok után Mota Gur rádión jelenti: “a Szentély hegye a kezemben van”! Rövid idõn belül elérik a nyugati falat. Néhány óra alatt a falnál imádkozik az összes ejtõernyõs, Mose Dajan, David ben Gurion, és még sok más kormánytag, vezérkari tag. Izrael visszakapta legszentebb helyét.”

You may also like...