Magyar harsonás fújja a legjobban

Ismét magyar klasszikus zenei siker született: Kuna Márton nemrég Dániában megnyerte a Nemzetközi Harsona Szövetség altharsona versenyét.
Az altharsona verseny első díja nem csak azért számít szép teljesítménynek, mert a világ minden tájáról több százan jelentkeztek rá, hanem azért is, mert Kuna Márton ötéves kora óta harsonázik ugyan, de intézményesített keretek között felsőfokú tanulmányokat nem folytatott. Kurzusokat és órákat vett a világ legnevesebb művészeitől (Michel Becquet, Ronald Barron, Roger Bobo, Ben van Dijk, Fejér András, Hőna Gusztáv), de mindvégig édesapjától, Kuna Lajos zenetanártól tanult. Mint ahogy három, szintén egy-egy rézfúvós hangszeren játszó testvére is, akikkel együtt alkotják már tizenhat éve a Príma-díjjal is elismert Fourtissimo zenekart, amely a komolyzenében, a populáris műfajokban, illetve a világzenében is alkot.

– Nem volt semmilyen megkötés arra vonatkozóan, hogy ki indulhat. Egy meglehetősen nehéz Georg Christoph Wagenseil-darabbal lehetett jelentkezni, aki ezt el tudja játszani, az már elég jó ahhoz, hogy nemzetközi versenyen indulhasson – mondja a fiatal zenész. A Nemzetközi Harsonaszövetség versenykiírására több százan küldték el az említett darabot CD-n, amelyeket meghallgatva aztán a szövetség texasi központjában kiválasztották azt a három zenészt, akit meghívtak az idén Dániában megrendezett verseny döntőjébe. A mezőny meglehetősen erős volt, hiszen Kuna Mártonnak az amerikai Lisa Malamuttal, a Nemzetközi Harsonaszövetség elnökének, Don Lucasnak a tanítványával, valamint az angol Metthew Knighttal, a BBC Symphony Orchestra és a London Symphony Orchestra harsonásával kellett megküzdenie. A versenyzőknek Leopold Mozart D-dúr concertóját kellett eljátszaniuk, és a háromtagú szakmai zsűri (Carsten Svanberg – Grazi Főiskola, Hakan Björkman – Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Jörgen van Rijen – Royal Concertgebouw Orchestra) végül a magyar versenyzőnek ítélte az első díjat.

Kuna Márton egy 1720-as barokk altharsona kézzel készült, pontos másolatát nyerte. – Ezen kívül persze zenei körökben ez nagy elismerés, hiszen bizonyos szakmai színvonalat enged feltételezni – mondja a győztes. – „Nem hivatalos díjként” pedig máris szóba került több külföldi koncertmeghívás, amelyek sokat lendíthetnek a zenei karrieremen.

(S. M.)

You may also like...