Dallamok szárnyán

Foto: Vajda TamásAz idei Zsidó Nyári Fesztivál arca Korcsolán Orsi. Egy meleg szívű lány, szerető anya és nő, akinek hegedűjében megannyi ének szól hozzánk olykor kacéran, máskor komolyan. A zene művészvilágának legnagyobbjait elindító Juilliard School egykori növendéke mára a Föld leghíresebb színpadain fellépett és élt a világ számos egzotikus és csillogó helyén. Nyáron újra hazalátogat, hogy egy lenyűgöző koncertet adjon az egykor oly patinás Rumbach utcai zsinagógában.

Számára beteljesült szerelem a hegedű. És valóban, ketten olyan párt alkotnak, amely minden túlzás nélkül megindítja a szívet.

„Bár a szüleim mindketten közgazdászok voltak, a családban központi szerepet töltött be a zene, tulajdonképpen generációk óta. Édesanyám majd egy évtizedig szorgalmasan zongorázott, anyai nagyapám szabadidejében több amatőr vonósnégyesnek volt a csellistája, alkalmi nagybőgős esküvőkön, bálokon, a családi anekdota gyűjtemény szerint a legnehezebb időkben is zenélt ahol csak lehetett. A muzsikát szeretni nálunk magától értetődő volt mindig is, már egészen apró koromban Édesanyám kijárta hogy külön engedéllyel mehessek az Operába. Édesapám rajongott a tenoristákért, na meg a katonazenekarokért, rezesbandákért. Nem is sejtette hogy majdhogynem fúvószenekarrá alakul egyszer a család…. Nem elég hogy a férjem a Bécsi Szimfónikusok kürtöse, hároméves Nátán fiam is veszettül fújja a kis trombitáját.”

Foto: Vajda TamásOrsi életének másik párja férje, Sugár Gergely, aki a Bécsi Szimfonikusokban játszik, vezényel, organizál. Ketten együtt feltűnő jelenség a jól öltözött és ugyanolyan jó modorú szőke fiatalember mellett Nátán, a hosszú szőke hajú, mindig mosolygós eleven fiúcska is.

„Gergővel 16 évesen ismerkedtünk össze, jót mosolygunk mindig a tényen hogy már több időt töltöttünk együtt az életben mint külön, olyan hihetetlen… Éveken keresztül mindig egy szál rózsával várt reggel az ablakunk alatt, mindenki azt hitte hogy kertészek a szülei, a környékbeli virágosok pedig már jól ismerték, könyörtelenül alkudott az árakból, mondván úgy is minden nap visz az árúból. Minden egyes szálat szépen leszárítottam, mire észbe kaptam teljesen ellepték a szobámat.

Zenész házaspár gyereke nem kerülheti ki a koncerttermet, Nátán már az anyaméhben végighallgatta a repertoárt. Csoda hogy két évesen azon kaptuk hogy a sámliján állva vezényel a Varázsfuvolára? Nem győzünk mentegetőzni hogy nem mi vertük oda, neki ez a természetes. Érdekes módon meg vannak a maga kis kedvenc darabjai, Mozart-tól bármi jöhet, Beethoven-t például nem nagyon szereti, és rajong a Diótörőért. Pillanatnyilag trombitás, pilóta, karmester vagy katona szeretne lenni, néha mind ez egyszerre…”

Orsinak a közelmúltban jelent meg MOSAIC című albuma, melyen klasszikus hangszerelésbe öltöztetett kitűnő zsidó dallamokat hallhatunk. Akinek szerencséje lesz, ott lehet szeptember 3-án a Rumbach utca nehéz sorsú zsinagógájában Korcsolán Orsi és Zsoldos Bálint zongoraművész közös lemezbemutató estjén. Hab a tortán, igazi Világpremier is elhangzik majd a koncerten, Jonathan Keren New York-ban élő izraeli zeneszerző ‘Krekhtzando’ című Orsolyának ajánlott darabja repíti a közönséget a klezmer és a varázslatos közel-kelet világába.

Foto: Vajda Tamás

Josef Bonime: Héber Tánc
Julius Chajes: A Haszid
Ernest Bloch: Baal Shem Szvit
1. Vidui
2 Nigun
3 Simchas Torah
Szervánszky Endre: Zsidó Ünnepi Dallamok
Ravel: Kaddis
Abraham Goldfaden: Mazsola és Mandula
Warshawsky: Oyfn Pripetshok
George Perlman: A rabbi tánca
Jonathan Keren: Krekhtzando (Ősbemutató)
Marc Lavry: Három Zsidó Tánc
1. Sher
2. Jemeni esküvői tánc
3. Hóra

 

Foto: Vajda Tamás

Fotó: Vajda Tamás

You may also like...