Einstein mellett nyugalomra lel Kafka

Hosszú vita és pereskedés után, az izraeli bíróság az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak ítélte a 20. század egyik legnagyobb írójának, Franz Kafkának több ezer darabból álló, eddig soha nem látott kéziratállományát.

A Jeruzsálemben lévő gyűjteményben őrzik Einstein relativitáselméletről szóló kéziratát is. A kéziratokat Kafka közeli barátja, Max Brod titkárnőjének két lánya örökölte anyjuktól és a rendkívül értékes dokumentumanyagot egy bankban őrizték, anélkül, hogy bárki láthatta vagy tanulmányozhatta volna azokat. A jeruzsálemi Nemzeti Könyvtár azonban vitatta a tulajdonjogot arra hivatkozva, hogy Brod a kéziratokat a jeruzsálemi könyvtárra hagyta halála előtt.

A 40 ezer oldalnyi dokumentumgyűjtemény őrzi Brod naplóját, valamint Kafkának más neves írókhoz írott leveleit is. Kafka az Osztrák-Magyar Monarchiában, Prágában született német nyelvű zsidó családba. Műveit német nyelven írta. Ulrich Raulff, a Német Irodalmi Archívum vezetője az AFP-nek elmondta, a titkárnő lányainak tulajdonjogát támogatták a Tel Aviv-i bíróságon bevallottan is azért, hogy tőlük később megvásárolhassák az iratokat, mivel azoknak – Raulff szerint – Németországban a helyük.

Raulff szerint az iratok felbecsülhetetlen értékűek, már csak azért is, mert Kafka nagyon kevéssé ismert személyes életébe engednek bepillantást. A tüdőbajban szenvedő Kafka röviddel halála előtt, 1924-ben azzal adta át kéziratait, köztük A per, A kastély, Az átváltozás, az Amerika szövegét Brodnak, hogy halála után olvasatlanul égesse el mindet. Egy másik köteget szerelmének, Dora Diamantnak adott ugyanilyen kéréssel.

Kafka 1924-ben bekövetkezett halála után a nő habozás nélkül elégetett mindent, eleget téve az akkoriban szinte még ismeretlen író utolsó kérésének, de Brod ezt nem volt képes megtenni. Sőt publikálta a novellákat, amelyek a 20. század egyik legnagyobb írójává emeltek a depresszióban, és súlyos önértékelési zavarokban szenvedő Kafkát. Brod titkárnőjének lányai a per elvesztése után máris bejelentették, az iratanyag publikálásából származó szerzői jogdíjakra igényt tartanak.

Forrás: gyartastrend.hu

 

You may also like...