JAFFA – üdítő filmek Izraelből

A Zsidó Nyári Fesztivál keretén belül Magyarországon először a KINO-ban láthatóak a jeruzsálemi Sam Spiegel Filmakadémiai hallgatóinak rövidfilmjei. A filmes eseményt Izrael Állam Nagykövetsége támogatja.

SZEPTEMBER 6-ÁN 18 órától a nemzetközileg elismert intézmény forgatókönyvírói tanszékének vezetőjével, Tzvika Kertzner-rel beszélgetünk. Az eseményre a belépés díjtalan.

A Sam Spiegel Film- és Televíziós Akadémia 2009. novemberében ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az intézményt 1989-ben hívta életre az Izraeli Oktatásügyi Minisztérium és a Jeruzsálem Alapítvány (The Jerusalem Foundation). Az iskola a filmkészítés történet-központú megközelítését tartja szem előtt, és kiemelten foglalkozik a rövidfilmmel mint filmes műfajjal.

Sajátos és egyben úttörő jellegű szemléletmódja a film- és televíziós műsor készítésről oktatási rendszerében is megmutatkozik, amely a filmkészítés, a szépírói alkotómunka és a producerképzés hármas struktúrájának összehangolásán alapszik.

Az évek során az iskola tizenötször nyerte el a „Best Film School” (Legjobb Filmes Iskola) díjat különböző diákfilm-fesztiválokon.

Az iskola filmjei számára számos külföldi múzeum is biztosított már bemutatkozási lehetőséget, többek között a Museum of Modern Art New York (1996). Az alkotásokat eddig 45 ország 120 vetítésén tekinthette meg a közönség, s ezek évente megközelítőleg 130 nemzetközi fesztiválon képviselik Izraelt, és több mint 250 olyan rangos díjat nyernek, mint például a Cannes-i Filmfesztivál Cinefondation kategóriájának fődíja (2008).

JAFFA – üdítő filmek Izraelből
SZEPTEMBER 5-7-ig, a KINO-ban

PROGRAM

I. blokk vetítései: szeptember 5. (szombat) 20.30; szeptember 6. (vasárnap) 19.30; szeptember 7. (hétfő) 17.45:

Homeland / Szülőföld
40 perc, 2008
írta, rendezte: Dani Rosenberg
A történet 1948-ban játszódik. Lolek, a fiatal Holokauszt túlélő Izraelbe érkezik és a sivatag kellős közepén találja magát. Új személyazonossága és a héber nyelv is idegen számára. Egy elszigetelt őrhelyen teljesit szolgálatot, egy brutális parancsnok és a tűző nap társaságában. A kérlelhetetlenül tűző nap és a kietlen sivatagi táj szolgáltatja a hátteret az izraeli identitás modern példájának.

Tolya
9,30 perc, 2006
írta, rendezte: Rodeon Brodsky
A külföldön dolgozó munkatársak telefonon köszöntik fel távollevő feleségeiket Nemzetközi Nőnap alkalmából. Tolya feleségét, Natashát szeretné felköszönteni, de egy szó sem jön ki a torkán, csak valamiféle morgás fogatlan szájából. Tolya már elfogadta, hogy le kell mondania a szavakról, de a romantikus üzenetről nem hajlandó lemondani.

Guided Tour / Városnézés idegenvezetővel
25 perc, 2009
írta, rendezte: Benjamin Freidenberg
Eitan 31 éves jeruzsálemi férfi, aki abból él, hogy éjszaka közlekedési  vonalakat fest a város utcáira. Vágya egy társ után elragadja képzeletét, álom és valóság mesgyéjén járkál a vilagosság és a homály, a szaggatott vonalak között.

II. blokk vetítései: szeptember 6. (vasárnap) 16.00; szeptember 7. (hétfő) 16.00 és 19.30

Sabbath Entertaintment / Sábeszi mulatság
21perc, 2003
írta, rendezte: Michal Brezis és Oded Binnen
Szombat este van. Rachel kioson a vallásos szülői házból, hogy világi barátaival szórakozhasson. A buli felé vezető úton megtörténik a legrosszabb – egy baleset szombaton.

The Substitute / A helyettes
19 perc, 2005
írta, rendezte: Talya Lavie
Zohara egy elszigetelt katonai támaszponton teljesít szolgálatot és nagyon várja közeledő áthelyezését. Reményei meghiúsulnak amikor fény derül az őt váltó katona öngyilkos hajlamára.

III. blokk vetítései: szeptember 6. (vasárnap) 21.00; szeptember 7. (vasárnap) 21.00

Stefan Braun
izraeli dokumentumfilm, 55 perc
rendező: Itamar Alkalay
 
Valamennyi film DVD formátumban, eredeti nyelven, angol felirattal látható.

You may also like...