Öt Templom Fesztivál előzmények

A fesztivál gondolata először az Európa Kulturális Fővárosa pályázatban került papírra, egy kivételes építészeti értékeket és hagyományokat rejtő városrész, Újváros rehabilitációja, kulturális és turisztikai hasznosítása kapcsán.  Győr, Újváros városrészében, európai szinten is egyedülálló módon, egymás után található az öt európai vallás egy-egy temploma. Annak a talán sokakat megérintő gondolatnak a tárgyiasult tanulsága, hogy itt a Kárpát-medencében ezer éve Európa termékeny részesei vagyunk, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése sokszínűvé, nyitottá és érdekessé tesz minket.
Az Öt Templom Fesztivál mindenki előtt kaput szeretne nyitni az egyetemes egyházi kultúrára, hogy aktuális formában ismertesse meg tradicionális értékeinket. Programjai, immár harmadik éve minden korosztályhoz szólnak, és elsősorban klasszikus zenei, népzenei, vallás- és művészettörténeti, színházi programokból összeállítva adnak öt napos komplex élményt. A fesztivál célja, hogy utat mutasson a különböző vallások gyakorlóinak és nem gyakorlóinak, hogy egymás hitét és kultúráját megismerve adjon a 21. században is aktuális példát a békés egymás mellett élésről és egymás kultúrájának elfogadásáról. A hagyományok felelevenítése és megismertetése mellett, a folytonosan megújuló, aktívan élő zenei repertoár bemutatása a cél, olyan speciális területen, ahol a zene, mint a vallási tartalmak közvetítésének tradicionális és aktuális hordozója, egyszerre ápolja és újítja meg a repertoárt legyen szó hangversenyről, vagy Istentiszteletről.

A programokról bővebben!

A fesztivál egy európai kuriózumra építve, a zene nemzetközi nyelvét használva törekszik a határok átlépésére, legyenek azok nyelvi, vallási vagy kulturális határok. 2008-ban a „Kultúrák közötti párbeszéd európai évében”, a harmadik Öt Templom Fesztiválon különösen aktuális példa az öt templom és az azokat építő és gondozó, máig élő öt vallási közösség békés együttélése.

„…A győri Zsinagóga épületében töltött feledhetetlen napra gondolva Simon Hácádik főpap egyik imádságos költeményének szépséges, szívbe markoló szavai jutnak eszünkbe: „Ásré ájin roátá éle” – Boldog az a szem, mely mindezt láthatta!”
Dr. Csukás Judit művészettörténész egyetemi docens 2006.

„A tavalyi Öt Templom Fesztiválon is megtapasztalhattam, hogy nem kell felesleges energiát fordítani arra, hogy a publikum füle, lelke kinyíljon. Ezt a „munkát” már elvégezték helyettünk. Nekünk már csak a magunk dolgára kell figyelnünk, hogy élményt, örömet szerezzünk a hallgatóságnak.
Köszönet az Öt Templom Fesztivál kiötlőinek, szervezőinek, támogatóinak, hogy lehetővé teszik ezt számunkra. A közönségnek, az öt templom alkalmi gyülekezetének pedig szeretettel ajánlom: éljenek a más városban meg nem valósítható fesztivál kínálta lehetőséggel, ragadják meg az alkalmat lelki gazdagodásra, örömteli együttlétre, a különleges zenei élmények befogadására!”
Gryllus Dániel a Kaláka együttes tagja a Gryllus kiadó vezetője 2007.

You may also like...