Izraeli nap a pécsi zsinagógában!

Szeptember 25-én pécsi zsinagógában izraeli nap lesz, ahol fellép a Jazzrael együttes mellett Biró Eszter és Gerendás Péter is!

Milyen is a klezmer-jazz? Jáger Bandi és zenekara miként dolgozott át hagyományos zsidó, izraeli és szefárd dalokat modern hangszerelésbe? A koncerten mind instrumentális, mind énekes számokat hallhattunk, utóbbiakat Bíró Nóra nagyszerű előadásában, aki nem csak héber, de ladino nyelven is énekelt nekünk, ezzel is felhívva figyelmünket a zsidó kultúra sokszínűségére; énekéhez pedig többek között dob, hegedű, basszusgitár és darbuka biztosította a zenei aláfestést. Jóllehet a közönség kezdetben kissé bátortalan volt, hamar beleszoktunk a folyamatos tapsolásba, és nem meglepő módon, a zenekar nem szabadult olyan könnyen, mint szeretett volna, hiszen visszatapsoltuk őket, sőt a legbátrabb és egyben legifjabb tagja a hallgatóságnak még táncra is perdült az énekesnővel.

A Jazzrael egyik célja, hogy a zsidó zenét, és annak értékeit megismertessék és megkedveltessék mindenkivel, akivel lehet; ezt a céljukat nem vitás, elérték Pécsett. Ez azért is örömteli dolog, mert ezen a vidám estén nem csak egyesületünk „elfogult” tagjai vettek részt, de sokan a baráti társaságon kívülről is kíváncsiak voltak rendezvényünkre.

Éppen ezért jó hír, hogy találkozhatunk még velük idén, és akik lemaradtak a mostani koncertről, hallhatják még őket, mert érdemes. 

 

You may also like...