Vissza a gyökerekhez

Az Oi Va Voi harmadik „Travelling the Face of the Globe” címet viselő albuma igazi áttörés a maga nemében, hiszen az elmúlt évek sikereit és bánatait úgy sikerült egy korongra venni, hogy közben visszatértek a gyökerekhez is. Nevezetesen újra a Grammy-díjas „Laughter Through Tears” album producereivel, Kevin Baconnal és Jonathan Quarmbyvel dolgozhatnak.

A 2009-es Sziget Fesztiválon már meghallgathattuk annak a munkának az eredményét, ami az elmúlt években meghatározta a zenekar tagjainak életét. Mindannyian profi muzsikusok, azonban meg kellett találniuk azt a pontot, ahol önmaguk feláldozása nélkül tudnak egységet alkotni a színpadon. És ha Anna Phoebe hancúrozására gondolunk a hegedűjével, vagy Steve Levi boldog-bús hangjára, hát azt hiszem, állíthatjuk, hogy ez hibátlanul sikerült. Az új dalok szívhezszólóan szépek és még akkor is könnyen magukkal ragadnak, ha hiányoznak a könnyen felismerhető zsidó dallamok, újragondolások.

Ami számunkra is igazán izgalmassá teszi ezt a kis kalandozást múlttal a jövőben, Szalóki Ági gyönyörű hangja, aki ugyan már egyszer közreműködött a Voi második albumán (Descent c. dal), most visszatér egy szomorkás jiddis dallal, a S’brent című nótával. Ez a dal meséli el azt a szörnyű érzést, amit az emberek a háború alatt éreztek, lángoló falvaikat nézve. De ha már necces témáknál tartunk, az album utolsó dala, a „Photograph” Dick Rivers híres francia énekes munkáját dícséri, és nemzetének egyik rossz emlékét, Zola és Dreyfus igazságért való küzdelmét tárja elénk.

Végső soron elmondhatjuk, hogy a „Travelling the Face of the Globe” különböző emberek mindennapi életérzéseit gyúrja nagyon szépen, néha kicsit melankólikus, máskor vidám, játékos egységbe. Különleges kikapcsolódás lehet bárkinek.

mouss
JewBox.hu

You may also like...