Amerika legnagyobbjai – I. rész

A három legnagyobb amerikai zeneszerző zsidó. Aaron Coplandről és Leonard Bernsteinről, és jelen cikkünkben George Gershwinről van szó.

Gershwin szülei 1891-ben emigráltak Oroszországból (Szentpétervárról) Amerikába, ő már ott született Jacob Gershowitz néven 1898-ban.

Érdeklődése a zene iránt véletlenszerűen derült ki. Nagyon komolyan vette a sportot és szinte semmi mással nem foglalkozott. De aztán 1910-ben vásároltak egy zongorát a bátyja, Ira részére. George egész nap a zongora mellett ült és improvizált. Zenei tanulmányokat csak alkalomszerűek végzett. Első komoly zongoratanára Charles Hambitzer volt.

Fiatalon egy zenemű üzletben dolgozott New Yorkban. Első sikere az 1919-ben írt Swanee című dal volt. Első jelentős szimfonikus zenei művét ugyanebben az évben írta, a Bölcsődal című vonósnégyest. A Broadway népszerű zeneszerzőjévé vált hamarosan.

1914-től, mint plugger dolgozott. (A plugger egy üzletben egy-egy aktuális slágerét a vásárló számára eljátszotta, esetleg el is énekelte). Gershwin így megismerte a sláger-gyártás csínja-bínját, a kor teljes repertoárját. Közben jelentős művészek sorával sikerült megismerkednie. Nagy hatással volt rá Irving Berlin és Jerome Kern.

1915-től Kilényi Edétől tanult kottaírást, zeneelméletet és hangszerelést. 1917-ben korrepetitorként helyezkedett el. Egyre többen figyeltek fel a tehetségére. 1919-ben már zenés műsorokhoz írt dalokat.

Rengeteg művét felhasználta a tévé, munkái jórésze elismert dzsessz standard; a legnagyobbak közül rengetegen előadták és előadják dalait, többek között Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Billie Holiday, Miles Davis, John Coltrane, Herbie Hancock, Judy Garland, Nina Simone, Louis Armstrong.

Füli
www.jewbox.hu

 

 

You may also like...