Izraeli Filmhét 2009

A tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Izraeli Filmhét idén is számos díjnyertes filmet vetít a magyar közönségnek. A filmhét során november 20. és 25. között bepillantást nyerhetünk a kis közel-keleti ország sokszínű kultúrájába, vallási életébe. Megismerhetjük továbbá valós társadalmát, valamint tudományos fejlődését. Az Odeon-Lloyd moziban több fesztiváldíjas alkotást lehet majd látni – lesz köztük dráma, vígjáték, akció- és romantikus film egyaránt.

Az izraeli filmgyártás évről évre egyre nagyobb elismerésnek örvend világszerte. Idén izraeli film nyerte el a Golden Globe legjobb külföldi film kategóriájának járó díját, valamint a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját is.

A hét nyitófilmje, a Szerelmem, Aviva, csodálatos képi világával emberi vágyakról, álmokról beszél. Ronit Elkabetz rendező – tavaly A zenekar látogatása című filmjével aratott világszerte és filmhetünk keretében Budapesten is hatalmas sikert, míg idén – a Siva című új filmjében a nézők egy marokkói zsidó család életébe tekinthetnek be. Az izraeli filmhetek megszokott alkotóeleme a hadseregről és annak történeteiről szóló filmek. Idén az 1976-os Halfon domb nem válaszol című, Izraelben kultuszfilmmé vált alkotást láthatjuk, amely az izraeli hadsereg tartalékos katonáinak kalandjait és problémáit parodizálja. A Miami Nemzetközi Filmfesztivál győztese, a Fuss velem! egy akciódús film, amely a felnőttéválásról szól és a jelenkori jeruzsálemi életbe kalauzolja el a nézőt.
A világszerte sikeres Nudli megható és rendkívül komikus dráma: a negyvenes éveiben járó légiutaskísérő életének kalandos történetét mutatja be.

Izraeli filmek budapesti vetítésekor a kínálatból elengedhetetlen egy-egy film Efrájim Kishontól, a kitűnő szatíráiról ismert magyar származású humoristától. Idén a Golden Globe nyertes és az Oscar-jelölt Azuláj, a rendőr és a Golden Globe-jelölt Blaumilch-csatorna című alkotásokkal ismerkedhetnek meg a nézők. A két film az izraeli társadalom érdekes képtelenségeit és furcsa ellentmondásait figurázza ki.

Az idei filmhétre ellátogat a Szerelmem, Aviva film készítője Shemi Zarhin, aki az izraeli filmművészet ismert rendezője és forgatókönyvírója, valamint a jeruzsálemi Sam Spiegel Film és Televíziós Főiskola tanára.

פסטיבל סרטים ישראלים בבודפשט

מה20 לחודש עד ל25 השגרירות מארגנת פסטיבל סרטים ישראלים בבודפשט!

צירפנו את רשימת הסרטים והסבר קצת באנגלית.

הסרטים יוקרנו בבית הקולנוע
ODEO-LLOYD
Hollán Ernő utca 7.
near to Jaszai Mari ter villamos stop.
phone: 061 329-2064

אי אפשר להזמין כרטיסים אבל ניתן לקנות מראש בקופות של הבית
קולנוע.

לינקים:

תוכנית הפסטיבל

Jegyárak:

Felnőtt: 900 Ft
Diák és nyugdíjas: 750 Ft

A Filmek feliratosak

Program:

November 20. péntek

17:00 – Minden a tengeren kezdődött
19:00 – Nudli
21:00 – Szerelmem, Aviva

November 21. szombat

15:00 – Azuláj, a rendőr
17:00 – Siva
19:00 – Uram, teremtőm
21:00 – Fuss velem!

November 22. vasárnap

15:00 – Blaumilch-csatorna
17:00 – Nudli
19:00 – Szerelmem, Aviva
21:00 – Zsákutca

November 23. hétfő

17:00 – Minden a tengeren kezdődött
19:00 – Siva
21:00 – Uram, teremtőm

November 24. kedd

17:00 – Siva
19:00 – Fuss velem!
21:00 – Nudli

November 25. szerda

17:00 – Uram, teremtőm
19:00 – A Halfon domb nem válaszol
21:00 – Minden a tengeren kezdődött

 

You may also like...