Az Úr a te őriződ…

A breslevi Nachman rabbi követőiről szóltunk már előzőleg. Közülük most egy olyan zenészt mutatunk be, akit szinte mindenki hallott már, de elég nehéz róla olvasni. Egy végtelenül kedves ember, akinek szerénységénél csak a tehetsége nagyobb: Yosef Karduner.

Zenei pályafutásának kezdete mesébe illő történet. Fiatalként futballsztárnak indult, nagyon tehetséges volt. Élete első nagy bemutatkozó mérkőzése a Poel Petach Tikva-val egy szombati napon volt, és amikor pályára lépett, az első percben olyan bokasérülése lett, hogy a focit csak messziről figyelhette. Úgyhogy az ment, és jött helyette a hosszú, unalmas órák és felgyülemlő energiákat kezelő gitártanulás. Tizennyolc évesen a hadsereg, ahol ő is, mint a mai izraeli zenész hírességek többsége a Lahakat Pikud HaTzafon tagja lett. Ott ismerkedett meg Uzi Hitmannal, akivel közösen rock bandát alapítottak. Uzi családja régi motoros volt a lubavicsi haszidok soraiban, bár a hagyományos formákat levetette, mikor Európából Izraelbe jött. Mivel a saját fia nem igazán hallgatott a vallásos tanítására, Yosef viszont annál inkább, figyelme a fiatal és tehetséges fiúra irányult.

Yosefnek tetszett a vallás és hagyomány, így egyre mélyebben ásta bele magát ezekbe a dolgokba, és közel került a breslevi közösséghez. A Baalei Teshuva jesiva tanulója lett, és egyre inkább a spirituális értékek felé fordult. Ez lett a vége a rock korszakának is, mikor az egyik próbán egyszer csak felállt és azt mondta: Ennek nincs értelme, a zenék üresek, nincs mondanivalójuk. És elment, a gitárja pedig hosszú-hosszú ideig porosodott a szekrényben. És akkor történt valami, amit csak azok tudnak igazán átérezni, akik képesek a vallás mélységein keresztül szemlélni a dolgok alakulását. Yosef Pardass Katz citromligeteitől nem messze, elvonult magába, hogy az Örökkévalóval legyen, és egyszercsak ott volt a fejében a dallam. Hazarohant és elővette a gitárt. Tisztán lejátszotta és leírta, ami a fejében volt. Ez volt a 121. zsoltár, a Shir Lamaalot, ami azóta a világon minden szorult helyzetben élő embernek ugyanazt jelenti és ha egyszer meghallja, bizonyosan nem felejti el.

Azóta a dal óta Yosef Karduner sztorija is történelem. Mostanában Rabbi Lazer Brodyval együtt lépnek fel, ahol a zenéket tanulással párosítják, óriási sikerrel.

 

Karduner Shir lamaalotja a Sheva előadásában:

 

Szemeimet a hegyekre emelem,
Onnan jön az én segítségem,
Az én segítségem az Úrtól van,
Aki teremtette az eget és a földet.

Nem engedi, hogy lábad inogjon,
Nem szunnyad a te őriződ,
Íme, nem szunnyad és nem aluszik
Az Izráelnek őrizője!

Az Úr a te őriződ,
Az Úr a te árnyékod
a te jobbkezed felől,
Nappal a nap meg nem szúr,
Sem éjjel a hold.

Az Úr megőriz minden gonosztól,
Megőrzi a te lelkedet,
Megőrzi a ki- és bemenetedet
Mostantól fogva örökké,
Mostantól fogva örökké,
Mostantól fogva örökké! 

שיר למעלות,

אשא עיני אל ההרים
מאיין יבוא עזרי.
עזרי מעם השם
עושה שמיים וארץ

אל ייתן למוט רגלך
אל ינום שומרך
הנא לא ינום ולא יישן
שומר ישראל

השם שומרך
השם צילך
על יד ימינך
יומם השמש לא יככה
וירח בלילה

השם ישמורך מכל רע
ישמור את נפשך
השם יישמור צאתך ובואך
מעתה ועד עולם
מעתה ועד עולם
מעתה ועד עולם

Arieh
www.JewBox.hu

You may also like...