Feltörték a Kindle másolásvédelmi kódját

Egy izraeli hackernek sikerült feltörnie a Kindle e-könyv olvasóra szánt dokumentumok másolásvédelmi (DRM) kódját, lehetővé téve az Amazontól vásárolt elektronikus könyvek PDF-formátumban való terjesztését. Nem mellesleg az IT technológiai újítások nagy részét Izraelben fejlesztik.

A Labba néven emlegetett kódtörő az izraeli hacking.org felhívására írta meg a jogvédett e-könyvek sokszorosítását lehetővé tévő szoftvert. A DRM (digital rights management) másolásvédelmi eljárást a digitális zenéknél és a DVD-filmeknél is előszeretettel használják, a feltörhetetlennek tartott kódot Jon Lech Johansennek 1999-ben sikerült feltörnie, majd az iTunes zenei áruház DRM-mel védett zenéi ellen fordult, aminek eredményeként az Apple elkezdte a másolásvédelem nélküli tartalmak árusítását. Szakértők szerint a DRM nem alkalmas az eladások növelésére és az illegális másolatok számának csökkentésére.

Az Amazon a kódtöréssel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, az a legvalószínűbb, hogy frissíti az online áruházából megvásárolható e-könyvek másolásvédelmi eljárását – olvasható a BBC hírportálján.

MTI

You may also like...