Expo 2010 – Képek a jövőből

Alig egy hónap, és Sanghajban kezdetét veszi a 2010. évi Világkiállítás! A megnyitóra minden eddiginél káprázatosabb tűzijátékkal és lézershow-val készülnek a rendezők, de az eddig kiszivárgott képek bizonyítják, hogy az épülő pavilonok is minden képzeletet felülmúlva vezetnek át egy sci-fi korszakba. A kiállításon természetesen Izrael és Magyarország is jelen lesznek!

A május 1. és október 30. között tartó, 184 napos expón 192 ország és 50 nemzetközi szervezet vesz részt. A szervezők 70 millió látogatóra számítanak. Hogy mennyire nagy jelentőségű az idei rendezvény? Dánia jelképét Kínába, a sanghaji világkiállításra viszik, ahol a dán pavilon legnagyobb látványossága lesz. Eredetileg egy másolatot akartak küldeni, de végül elvetették a javaslatot.

Ez az első olyan világkiállítás, amelynek témája a város, a virágzó városi lét. A szlogen: „Jobb város – jobb élet”, amelyet Shanghai saját alapelvként igyekszik megvalósítani. A cél a 21. századi környezetbarát városi élettér kialakítása a fenntartható fejlődés jegyében. A kék ég, a zöld fű, a tiszta víz biztosítása központi kérdés lesz. Előrejelzések szerint húsz év múlva a Föld lakossága elérheti a 8 milliárd főt, a városlakók száma megközelítheti az 5 milliárdot. A városok túlzsúfoltak lesznek, a települések infrastruktúrája csak a jelenleginél kisebb közlekedési eszközöket bír majd el.  A China Pavilion, melyet Oriental Crown-nak (vagyis Keleti Koronának) is neveznek, a kínai nép szellemiségét képviseli. Az épület jellegzetességei közé tartozik a passzív dizájn és az esővízgyűjtés is. Keleti Korona egyike a kiállítás öt állandó zöld épületének.

Sajnos a hazai részvételről jelenleg csak homályos információk vannak. A hírek szerint elvileg április 15-re készen van a Magyar Pavilon is. Valószínűleg haladnak, ugyanis Algéria, Angola, Belorusszia, Kuba, Egyiptom, Líbia, Szlovákia, Sri Lanka, Tunézia, Törökország, Ukrajna, és két szervezet, az International Development Information Network Association (DEVNET) és a World Trade Center Association mellett mi is részt vállaltunk egy memorandum megépítésében.

Izrael az „Innováció egy jobb életért” szlogennel indul, idén először a nemzetközi kiállításon. Ehhez mérten a téma meglepő is lehetne, hiszen a tradicionális zsidó kultúrát és életérzést próbálják bemutatni a technológiai újításokon keresztül. A fantasztikus, kagylóformára hasonlító épület üzenete tulajdonképpen két összefogó kezet mutat, ami az ország technológiai újításait hangsúlyozná. Három nagy teremmel büszkélkedhet: a Suttogó kerttel, a Fény és az Innovációk termeivel.

Chaim Dotan, a pavilon designere természetesen beavatott egy-két apróságba. Például, hogy a belépő vendégeket fogadja majd a Suttogó kert, amiben a fák különleges megoldásokkal halkan suttogják majd –kínai és angol nyelveken- üzeneteiket az embereknek.

A Fény terme átlátszó, 15 méter magas PVC/üveg oldala a jövőbelátás és a technológiai újítások átláthatóságát szimbolizálja. Itt futnak majd az ezeket a témákat bemutató filmek és bemutatók.

Ezek mellett természetesen a főattrakció az Innováció terme, ami eltérően a természetes zöld és a high-tech dizájnoktól masszív, természetes kőfal borítású. Ez a kapcsolatunkat az anyafölddel, az elmúlt hosszú-hosszú korok emlékét és újrahasznosítás, óvás fontosságát idézi. A látogatók itt izraeli gyermekekkel, tudósokkal, feltalálókkal és még több tucat témában járatos nemzetközi kutatóval találkozhatnak, beszélgethetnek. Több száz installáció és bemutató segít majd megérteni és megismertetni az izraeli reményt és elképzelést egy jobb jövőre.

mouss
JewBox.hu

You may also like...