Sziget 2010 ZS+ programok

Remek hírek érkeznek a 2010-es Sziget Fesztivál háza tájáról! Az elképesztő világzenei képviselők nevei között ott találjuk Daniel Kahn is! De a klubtrance szerelmesei is örülhetnek, mert újra Magyarországra látogat az egykori goa-legenda, az Infected Mushroom is.

Természetesen idén is, idén negyedszer ott lesz a Jewish Meeting Point sátra is, ahol informális oktatás lesz rengeteg játékkal, aktivitással és ajándékkal. Vallás, kultúra és Izrael lesz terítéken. Lehet járni valódi szentföldön, melyet szorgos ifjoncok hoztak egyenesen Jeruzsálemből, fel lehet mérni a tudásunkat tesztekkel és játékokkal, de ami a legjobb, hogy játszva tanulhatunk új dolgokat!

A detroiti születésű Daniel Kahn a kelet-európai zsidó népzene összegzésével és radikális megújításával tűnt ki az utóbbi években. A michigani egyetemen festészetet, színházművészetet, zeneszerzést és irodalmat tanult, és nyúlhatott bármihez, univerzális tehetségnek bizonyult. Zenét írt a Koldusoperához, eljátszotta Tybaltot, megjelent egy verseskötete, és mielőtt belefúrta magát a klezmerbe, afféle városi folkénekesként három lemeze is kijött. Folyamatosan járta Amerikát újabb és újabb hatásokat kutatva, majd végül Berlinben kötött ki. 2005-ben – amerikai, svéd, orosz és német muzsikusokból – ott alapította meg a Painted Bird zenekart. A vitriolos politikai kabarénak, a brechti színháznak, a klezmernek és a punkrocknak eddig ismeretlen elegye született meg ezzel, mely tökéletesen tisztában van a hagyományaival, de már a XXI. század klezmere. Két albumot készítettek eddig: The Broken Tongue (2006), Partisans & Parasites (2009) – az utóbbit kirívó nemzetközi visszhanggal, Paul Brody és Frank London közreműködésével.

Világzenei Nagyszínpad augusztus 13., Péntek 17:00 Daniel Kahn & The Painted Bird (USA)

Az európai zsidó kultúrát mutatja be a Pressburger Klezmer Band fellépése is, ami igazán jónak ígérkezik!

Roma Sátor augusztus 14., Szombat 21:30 Pressburger Klezmer Band (SK)

A szefárd zsidók kultúrája felénk ma éppoly egzotikusnak és misztikusnak tűnik, akár csak az Ezeregy éjszaka meséinek világa. A ladino nyelv különleges hangzása, és a ladino költészet és dallamvilág összetett, varázslatos íze szinte izzik Yasmin Levy muzsikáiban, és az a szerencsés helyzet állt elő, hogy 2010-ben a Sziget Fesztiválon élőben is hallhatjuk őt! 

Roma Sátor augusztus 11., Szerda 23:00 Yasmin Levy (ISR)

 

A pszichedelikus trance világában egykor szebb napokat látott jelenleg los angelesi Infected Mushroom a Szigetre hihetetlenül látványos és minden érzékszervre elemi csapást mérő show-val, zenekarral készül a Legend of the Black Shawarma című 2009-es albumát bemutató Infected Mushroom, melyet a DJ Mag nemrég minden idők legmagasabban jegyzett psytrance produkciójának minősített.  A fellépésük előtt Karányi Dani kicsit más stílusú, de abszolút ajánlott kategóriájú, majd Transabi goa szettje hallható. 

Party Aréna augusztus 14., Szombat
22:00 Karányi
23:30 Transabi
01:00 Infected Mushroom (ISR)

Idén is fellép a tízésves Oi Va Voi [Eng] – nagyszerű zenekar, kis magyar beütéssel, mely ebben az esetben Szalóki Áginak lesz köszönhető!

Világzenei Nagyszínpad augusztus 13., Péntek

(17:00 Daniel Kahn & The Painted Bird (USA)
19:45 Rotfront)
   
21:30 Oi Va Voi (UK)

mouss
JewBox.hu

 

You may also like...