Szőke Szakáll humor – fesztivál

Szőke Szakáll iránti tiszteletből a Spinoza róla nevezte el a már évek óta megrendezésre kerülő humorfesztiválját. Épp úgy, mint Szőke Szakáll életművében, a Spinoza humorfesztiváljában is szinte minden műfaj, ami humor, megtalálható: kabaré (Újlipócia), komikus opera (a Guru), stand up comedy (Sándor György), irodalmi paródia (Világ Irodalmi Paródiák), színház (A színház kész kabaré), zenés paródia (Humorba hempergetett klezmer) továbbá olyan új humoros műfajok is, aminek még nevet sem tudunk adni. Ilyen  például a Momentán Társulat: RögVest c. előadása, valamint komikus szappanopera-opera kísérletünk, melyet a Hoppart társulat visz színre.

Szőke Szakáll életéről levelünk alján olvashat.
 

S ha már a Szakáll-nál tartunk külön ki kell emelnünk a Szakállszárító c. irodalmi kabarénkat. Akik annak idején látták a Legénytoll c. kabarénkat, ami 5 évig nagy sikerrel ment a Spinozában, azok tudják, hogy miről beszélünk. A Szakállszárító a Legénytoll tulajdonképpeni folytatása. Fiatal írók, költők írásaiból mesteri válogatás, biztos kezű rendezés és négy fiatal színész ragyogó játéka.

Szőke Szakáll humor – fesztivál

Spinoza ház – 1074 Budapest, Dob u. 15.
http://www.spinozahaz.hu/

2010. április 19 – 30.

Program
Április 19. hétfő 19 óra     Újlipócia – zenés kabaré
Április 20. kedd 19 óra     Újlipócia – zenés kabaré
Április 22. csütörtök 19 óra     Eljövök érted – Komikus szappanopera-opera
Április 23. péntek 19 óra     Humorban hempergetett klezmer
Április 24. szombat 19 óra     A Guru – komikus opera
Április 25. vasárnap 19 óra     Ephraim Kishon írásai alapján: A színház kész kabaré
Április 26. hétfő 19 óra     Sándor György
Április 27. kedd 19 óra     Világ Irodalmi Paródiák
Április 28. szerda  19 óra     Momentán  Társulat :  RögvEst
Április 29. csütörtök 19 óra     Hacsak és Sejó – kabaré szünet nélkül
Április 30. péntek 19 óra     Szakállszárító – Örökifjú jelesek irodalmi kabaréja

 
Április 19. hétfő 19 óra
Újlipócia
zenés kabaré

Újlipótváros,  avagy   Újlipócia  Budapestnek a harmincas években épült része. Bächer Iván maga is újlipótvárosi, Újlipócia szerelmese. Legújabb kabaréjának témája az újlipótvárosi élet, s mindez egyrészt a harmincas-negyvenes évek kupléival, másrészt mai, saját dalaival megtűzdelve.   

Írta: Bächer Iván

Szereplők:
Eszes Fruzsina
Rácz  Attila
Bächer Iván

Zongoránál: Ökrös Ottó

Jegyár: 2.500 Ft

 
Április 20. kedd 19 óra
Újlipócia
Lásd: április 19.

 

Április 22. csütörtök 19 óra
„Eljövök érted”
Komikus szappanopera-opera
Elő-premier

Kísérlet operaének és szappanopera ötvözésére: Egy sit-com sorozat stílusát utánzó jelenetsorhoz mozarti recitatívókra emlékeztető zene társul.
Kanapé, kávézó, hat jóbarát…. Mindez kortárs operával.

Író-rendező: Máthé Zsolt
Zeneszerző: Matkó Tamás

Szereplők:
Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Polgár Csaba,
Radnay Csilla, Takács Nóra Diána,

Zenész: Matkó Tamás

A Hoppart Társulat előadása

Jegyár: 2.200 Ft
 

Április 23.  péntek 19 óra
Humorban hempergetett klezmer – Sabbathsong Klezmer Band

Az együttes tagjai:
Csányi Sándor – tangóharmonika
Szabó Bálint – klarinét
Szentkirályi György – buzuki, gitár
Langer Zoltán  – nagybőgő
Andrasics Szabolcs – dob
Masa Tamás- trombita, furulya, ének
Masa Anita  – ének

Az együttes vezetője: Masa Tamás

Jegyár:
Koncert pezsgővel:  2.000 Ft
Koncert vacsorával: 5.000 Ft

Április 24. szombat 19 óra
A Guru
komikus opera

Boldogságtúra a Dob utcában

Hogy legyünk boldogok? Ezt feszegeti manapság a világ sok-sok guruja, s ugyan ez történik a. Spinoza legújabb  komikus operájában. A fiú és a lány  
rendszeresen előadják a boldogságuk útjában álló problémáikat, s a guru mindezekre keresi a megoldást. . Vajon megtalálja?  Az érintett témák ismerősek:
szerelem, szex. Párválasztás, kötődés, unatkozás, ezért is várjuk mindannyian a Guru tanácsát. S a jó tanács, a megoldás hol egy szép dalban, hol humoros szövegben érkezik.   

Szereplők
Professzor (guru): Hábetler  András
Lány: Bucsi Annamária
Fiú: Merán Bálint

Zene: Henk Nieland

Script: Mészöly Gábor, Sándor Anna

Rendező: Fischer  Gábor

Jegyár: 2.500 Ft

Április 25. vasárnap 19 óra
Ephraim Kishon írásai alapján:
A színház kész kabaré

Avagy mit lát egy civil (író) ha betéved a színházi fenevadak közé?

Közreműködők:
Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) szerepében: Székhelyi József

A társulat tagjai:
Orosz Anna, Várnai Szilárd, Borbély T. András

Szerkesztette és rendezte: Czeizel Gábor

Jegyár: 2.500 Ft

Április 26. hétfő 19 óra
Sándor György
Válogatott rögtönzéseim

Jegyár: 2.000 Ft

Április 27. kedd 19 óra
Világ Irodalmi Paródiák

Zseniális humor (mintha Karinthyt és Woody Allent kevertük volna össze), elbűvölő nyelvi játék, nyelvi hajlékonyság, lefegyverző  irodalmi tudás.
Ha ezt mind jól összerázzuk kibuggyan belőle Ördögh Ottó humorista Világ Irodalmi Paródiák c. műsora. A sziporkázóan humoros est a magyar és a
világirodalom jelentős szerzőinek paródiája: Petőfi, Shakespeare, Balzac, Puskin, Hrabal és mások az áldozatok. Petőfi ´Anyám tyúkja´ több nyelven  
Ördögh Ottó első bravúrja, Balzac-paródia az egyik legmagasabb csúcs, s a vég pedig meglepetés!

Előadják:
Ördögh Ottó  humorista
Jezsó Krisztina, színművész

Jegyár: 2.000 Ft

Április 28. szerda  19 óra
Momentán Társulat: RögvEst
    
Motto: Mi sem tudjuk, mit teszünk öt perc múlva!…
Humor és még egyszer humor.  Továbbá :  intelligenica, kreativitás, interaktív játék, pörgős helyzetfelismerés, frappáns szituációk, váratlan megoldások.
Közéleti és politikai témák, naprakész improvizáció.

Jegyár: 2.000 Ft

 
Április 29. csütörtök 19 óra
Hacsak és Sejó  
kabaré szünet nélkül

„Milyen kicsi ez a világ! Legalábbis kettőnknek…” – lám, a békebeli kabaré két nevezetes bumfordija egyszerre belecsöppent a budapesti jelenbe!
Vigyázz, hová ülsz az osztálytalálkozón! Ha egyszer amellett a degenerált hacsak mellett találod magad, akkor aztán nincs menekvés. Sejó is későn bánja,
Hacsak elől nem bújhat el, követi, mint az árnyéka, és nyomában álmatlan éjszakák, kerékbe tört angol mondatok, egy kis sárga házacska, rácsos ablakok, néhány fekvenyomás és számtalan becsődölt vállalkozás maradnak. Vajon hogyan érezné magát ma a hajdani pesti kabaré két bumfordija Budapesten?
A szerzőpáros úgy döntött, újra kortársainkká avatja a két legendás kávéházi figurát, sőt: szerteágazó beszélgetéseiket egyetlen színdarabbá csomózza!
S míg egyikük Sejóként nagyképű, a másikuk Hacsakként ügyefogyott, addig a különféle szerepekben feltűnő Szegő Adrienn színes hátteret is kanyarít mögéjük.

A Spinoza nagysikerű előadásának várva várt felújítása!

Szerzők: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba
Szereplők: Győrei Zsolt, Schlachtovszky Csaba és Szegő Adrienn

Jegyár: 2.000 Ft

Április 30. péntek 19 óra
Szakállszárító
Örökifjú jelesek irodalmi kabaréja

Tudták azt a régi öregek: jó kiülni a szakállszárítóra s nagyokat somolyogva fecsegni az élet folyásáról. Eltanultuk tőlük mi is, mire legénytollainkból
bölcs és vidám szakáll ereszkedett. S aki e legénytollat szerette, az itt, Szakállszárítón sem fog unatkozni. Akik jártasak a Spinozában, tudják:
kicsi a színpad, de nagy a zongora. Szűken ülünk, de bőven mosolygunk. A Szakállszárító előadáson pedig egészen bizonyosan!.

Karafiáth Orsolya, Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Havasi Attila,
Halmai Tamás, Keresztesi József, Kiss Ottó és Molnár Péter Salamon
írásaiból válogatta:
Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba

Előadják: Csórics Balázs, Fekete Linda, Holecskó Orsolya, Zámbori Soma

Zene: Csórics Balázs, Fekete György

Rendezte: Győrei Zsolt

Jegyár: 2.000 Ft

Ki volt Szőke Szakáll?
Gärtner Sándor néven 1884. február 2-án született Budapesten a kőbányai köztemetővel szemben. Sok gyermekes édesapja ugyanis sírkőkereskedő volt. Kereskedelmi, pénzügyi és pedagógiai végzettségével kezdetben tanár és hivatalnok. Először Nagy Endre Cabaret-jében kerül színpadra 1908-ban, majd hamarosan Gerő Jenő néven humoreszkeket, tréfákat, kabaré-jelenteket, szatírikus darabokat, vígjátékokat, revü- műsorokat
ír és ad elő. Több mint 200  egyfelvonásos vígjáték szerzője. Szőke Szakáll néven tesz ismertségre, mely nevet véletlenül az egyik kolléganője ragasztotta rá. A Kis Komédia (Révay u. 18, a mai Centrál Színház), majd a Royal Apolló tagja. 1913-20-ig már a mai Madách Színház helyén működő ’Royal Sörkabaré’  
művészeti vezetője.   

1922-től  már saját társulatával Bécsben és Berlinben szerepel, s rövidesen berlini színigaztató válik belőle. 1927-től Hitler hatalomátvételéig, 1933-ig a berlini Boulevard Theater igazgatója, ’saját szőke szakállára’. Közben rengeteget filmezik. A 13 némafilmje után 1930 és 1933 között 29 hangosfilm készül vele, főleg Németországban. 1933-tól ismét Budapesten él, de a zsidó törvények miatt innen is távozni kényszerül. Először Amszterdamba megy.
Itt tagja lesz a Willy Rosen vezette ’Kabarett der Prominenten’ nevű emigráns kabarénak. (Willy Rosen berlini kabarészínésznek 1933-ban menekülnie kellett Németországból, s Amszterdamban hozta létre a főleg német és keleteurópai színészekből álló kabaréját, melyhez Szőke Szakáll is csatlakozott.)
Szőke Szakáll Amszterdamból Amerika felé veszi útját és 1940-ben megkapja az amerikai állampolgárságot. Második felesége, Kardos Anna révén filmes karrierje jól kezdődik. Felesége ugyanis Joe Pasternak, az ugyancsak magyar szármázú hollywoodi filmigazgató közeli rokona. Gyenge angol tudása ellenére,
Szőke Szakáll egy pillanat alatt keresett filmszínésszé válik. Az Oscar-díjas Casablanca-ban, (1942, rendező: Kertész Mihály) – mint főpincér –  beírja nevét a világ filmtörténetébe, ezek után film filmet követ. Beszélnek róla, ünneplik, közlik írásait és húzó név a stáblistán.

A háború után latolgatja, hogy hazajöjjön-e Magyarországra. Azután számbaveszi meggyikolt testvéreit, szüleit, rokonait, s felteszi a keserű kérdést:.  ’..beszéljem be magamnak, hogy mindnyájan bárányhimlőben haltak meg?’ Végül úgy dönt, hogy nem jön. Megírja életrajzát, amit 1954-ben Londonban
adnak ki. 1955 februárjában Los Angeles-i otthonában szívroham következtében meghal.

 
Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
Tel: (1) 413 7488
spinozahaz@spinozahaz.hu
www.spinozahaz.hu
Nyitva: H-V 11-23h

Pénztár:
Hétköznaponként: 14 órától 18 óráig, az előadások napján a műsor kezdetéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

You may also like...