Nigun, Steve Bernstein & Matt Darriau ma a Müpa-ban

A Nigun – a név jelentése: dal szavak nélkül – korábban szerepelt már a Müpa Hétfő esti jazz sorozatában, a mostani, 2010. április 12-i fellépésre azonban két Grammy-díjas vendég is elfogadta a meghívást a New York-i avantgárd zenei közösség tagjai közül. Matt Darriau-t a Klezmatics alapítójaként, míg Steven Bernsteint a fővárosi underground jazz egyik kedvenceként tartja számon a közönség. Az együttes és vendégei a kelet-európai zsidóság hagyományai mentén egy sokszínű, szabad tradícióból és az amerikai keleti part progresszív áramlataiból táplálkozó muzsikával örvendezteti meg a Fesztivál Színház látogatóit, melynek során felcsendülnek az együttes kiadásra váró albumának szerzeményei is.

Európában kizárólag a Nigun követi azt az irányvonalat, amelynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak, zenéjét egymást kiegészítő ellentétpárok – hagyomány és modernitás, kötöttség és improvizáció, nyugalom és felszültség – jellemzik. És hogy a következő hétfő est igazi élmény maradjon, arra garanciát jelentenek a vendégek: Matt Darriau klarinétos-szaxofonost a JAZZIZ szakújság az elmúlt huszonöt év 150 legbefolyásosabb jazz-zenésze közé választotta külön hangsúlyozva, hogy ő emelte be a balkáni ritmusokat a jazzbe, míg Steven Bernstein trombita-, kornett- és slide-trombita- (harsona és trombita ötvözete) művész az amerikai show-biznisz egyik legfoglalkoztatottabb zenésze, zeneszerzője. Számos filmzenéje nyert komoly szakmai és közönségdíjat, s olyan világsztárokkal dolgozott már együtt, mint Marianne Faithful, David Murray, Bill Frisell, Elton John vagy Sting.

A Nigun, valamint Matt Darriau és Steven Bernstein Hétfő esti jazzét ezúttal is a Hétfő esti jam követi a Bohém Étterem különtermében. A mostani rendezvényen Ávéd János, a legifjabb hazai jazzgeneráció kiemelkedő tagja és triója jamel majd, hogy még kötetlenebb formában adhasson teret az improvizációnak, az örömzenének – a jazznek.

Párniczky András – gitár
Nagy Péter – bőgő
Jeszenszky György – dob
Steven Bernstein – trombita (USA)
Matt Darriau – szaxofon (USA)

Az előadás után Hétfő Esti Jam a Bohém Étterem különtermében (a belépés díjtalan): Ávéd János Trió

Jegyárak: 1500.- 2900.- 3600.-

You may also like...