„A zene az kell” – Hegedűs a háztetőn

Május 1-én 19 órától látható „A zene az kell” magazinműsorunk nyolcadik része a Duna Televízióban. Feke Pál műsorvezető a Vígszínházba látogat el, hogy az Eszenyi Enikő által rendezett Hegedűs a háztetőn című legendás musicalt bemutassa a Nemzet Televíziója nézőinek. A kettős szereposztásban színpadra állított mű kiváló szórakozást ígér a Vígszínház nagyszerű színészeinek köszönhetően.
„A zene az kell” szombati műsorában a május 1-én 114. születésnapját ünneplő Vígszínházba várjuk a Duna Televízió nézőit. A múlt század fordulóján világvárossá váló Budapesten 1896-ban, egy év alatt épült fel a Vígszínház és nyitotta meg a kapuit a kor polgárai előtt. Az osztrák származású Fellner és a porosz Helmer tervezőpáros sok más európai városban is tervezett színházat, de a budapesti egyike a legszebbeknek. A színház első vezetője a kolozsvári Ditrói Mór volt, aki társulatával megteremtette a huszadik századi korszerű magyar színjátszást.

Eszenyi Enikő, aki 2009. februárja óta vezeti a színházat, nem csupán a társulat vezetője, de rendező és színész is. A művésznő „A zene az kell” stábjának elárulta az általa rendezett Hegedűs a háztetőn kulisszatitkait. A Jerry Brock zenéjével színpadra állított musical a 20. század első évtizedében játszódik. Egy kis faluban, Anatevkán indul a történet, főszereplője Tevje, a szegény tejesember és felesége, Golde. Ők, a szülők, egy tradicionális világot képviselnek, ahol az értékrendet a hagyományos családeszmény és a zsidó közösség előírásai határozzák meg. Öt lányuk a modern 20. századi világ értékrendje alapján él, a tradicionális-vallási eszméknél előbbre helyezik személyes érzelmeiket. Tevje szembesül azzal, hogy lányai ellenszegülnek akaratának, vágyaik alapján választanak párt maguknak. A család összeomlása mellett szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a pogromokkal és végül azzal, hogy mindenüket otthagyva el kell menniük őseik földjéről.

A kettős szereposztásban színpadra állított műben olyan színészeket láthatunk, mint a Kossuth-díjas Hegedűs D. Géza és a Jászai Mari díjas Reviczky Gábor, akik Tevjét alakítják. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Halász Judit és a Jászai Mari-díjas Igó Éva formálják meg Goldét, a feleséget. De találkozhatunk a szintén Jászai Mari díjas Vencel Verával, aki 1968 óta a Vígszínház társulatának a tagja és a szintén Kossuth-díjas Harkányi Endrével is.

Tartsanak velünk a Vígszínházba, nézzünk be a Hegedűs a háztetőn kulisszái mögé! „A zene az kell” – Hegedűs a háztetőn – 2010. május 1-én 19.00 órakor a Duna Televízióban.

További információk a Duna Televízió honlapján.

You may also like...