Yasmin Levi a Szigeten!

A szefárd zsidók kultúrája felénk ma éppoly egzotikusnak és misztikusnak tűnik, akár csak az Ezeregy éjszaka meséinek világa. A ladino nyelv különleges hangzása, és a ladino költészet és dallamvilág összetett, varázslatos íze szinte izzik Yasmin Levy muzsikáiban, és az a szerencsés helyzet állt elő, hogy 2010-ben a Sziget Fesztiválon élőben is hallhatjuk őt! A Sziget 2010 újra különleges háztáji csemegékkel szolgál, így megint fellép az Oi Va Voi, itt lesz Daniel Kahn, az Infected Mushroom mellett Yasmin Levi is!

Yasmin azt a nyelvet beszéli, melyet ősei a 15. század óta használnak, és csaknem eltűnőben van. Azt a nyelvet, melyet az 1492-től Spanyolországból űzött zsidók őriztek meg, rejtve, titokban. Annak a szfaradi zsidóságnak a leszármazottja, melynek tagjai a muzulmán uralom alatt, és kölcsönös együttműködésben azzal, a kultúra és szellem szárnyalásának élő bizonyítékai, legnagyszerűbb művészei voltak. És ma ennek a kultúrának, különleges hagyományainak újra szárnyai vannak. Elképesztően tehetséges művészek élesztik fel, mutatják be, és újítják meg a XXI. század igényei szerint.
A most 31 éves, Jeruzsálemben született énekesnő pedig ennek a küldetésnek kiemelkedő művelője.
Egészen fiatal korban kezdte az éneklést, és a kezdetektől fogva édesapja útján haladt, aki a ladino kultúra egyik legnevesebb és legelszántabb kutatója, Isaac Levy. Yasmin zenéjében az andalúz flamenco keveredik a középkori judeo-spanyol érzésekkel, de az arabos díszek mellett fellelhetőek török, görög, perzsa és spanyol elemek. Ősi érzések világából építkezik úgy, hogy az eredeti, romantikus tradíciók minden erőlködés, túlzás nélkül, a maguk egyszerű, spirituális valójukban kapnak lángra dallamaiban. Kivételesen nagyszerű tehetségű alkotó.

 

Boldogság (La Alegria)
Dal és szöveg: Yasmin Levy

Iszom és iszom és iszom,
hogy elfeledjelek.
Alszom, és alszom és alszom,
hogy ne gondolkozzam.
Legyen átkozott a világ!
Életemmel fizetem meg szerelmes bűnömet.

Örökre elhagylak, kedves,
de ne feledd, miattad létezem.
Életem dalát szánom neked, mint jelent.
Örökké… halálomig.

You may also like...