Hot stuff – Ludditák

Szerintem az egyik legjobb magyar zenekar a stílusban, hagyom is, hogy saját szavaikkal mutassák be önmagukat: Szeretjük az olcsójánoskodó, kisbetűs imidzset, az erdélyi, cujkával alaposan átitatott koncerteket, a filmzene-felkéréseket (Sohasevolt Glória, Nyócker), a jelmezeket és a feateket. Nem szeretjük, amikor a hangtechnikusok ránk fogják, hogy leharaptuk a mikrofon tetejét, amikor az egyszerűen csak szétesik a kezünkben, az újságírókat, amikor azt kérdezik, hogy „Melyikőtök az MC Ducky?” meg ha számon kérik a szövegeinken a Mondanivalót. 

Dinamikusan fejlődtünk, ahogy mondani szokás. 1999-ben megláttuk az IMMC-t egy futárbálon, elolvastunk pár rapverset Peer Krisziántól, felidéződött oly sok kedves emlék általánosból a márványkoptatott farmergatyára tollal felírt Run DMC-től a kiváló bátaszéki Rap-Tair együttesig, és úgy gondoltuk, hogy a saját szórakoztatásunkra zenekart alapítunk. Az első fellépésünkön még megdobáltak sörösüveggel, a legutóbbin pedig egészen meghatódtunk: nem is gondoltuk volna, amikor anno vidékről a fővárosba érkezve megtetvesedtünk egy VHK-koncerten, hogy egyszer mi is az Almássy téri Szabadidőközpontban fogunk játszani.

„Engem már a kor sem aszal, bármicvé is váljak,
nem leszek más, csak kóserpacal, Jákob light-tarjája,
erkölcsilag bushido, egy szlovákkal dúsított bús zsidó”
                                               Ludditák – Szevasz

2003-ban kiadtunk egy cím nélküli demót – a Falu című trekket azóta is követelik a fellépéseken –, aztán viszálykodtunk egy sort az akkori DJ-nkkel, Sztyeppel, végül megállapodtunk a Vono Boxos, a Teddy Acapulco nemzetközi slágert jegyző Nafta és Párizs mellett, akikkel 2005-ben elkészítettük az első „hivatalos” cédénket. A Porcogó albumon szerepel a Nyócker betétdala, a Kurvaélet, illetve az akkor még Hippikiller néven futó zenekarral felvett két metálszám.

Menet közben rájöttünk, hogy kraftosabb bulikat hozunk össze egy zenekarral, mint egy árva cédével a hátunk megett. Gerdesits Ferenc dobos, Vastag Gábor gitáros vokalista – korábban Csala Miklós gitáros –, Mezei András basszusgitáros és Bacsa Gyula billentyűs – korábban Bihari Balázs gitáros – segítségével átdolgoztunk a korábbi számokat, meg írtunk egy csomó újat is, ügyelve arra, hogy még véletlenül se essenek azonos stílusregiszterbe (magyarán a punktól a rokin át a raggáig minden előfordul). 2007. november 15-én, jó pár vérverítékes, dolgos hónap után megjelent a tizenegyes című dupla cédé, melynek dead oldalán az elektronikát szelídítő DJ-k, a live oldalán pedig a zenekari tagok foglaltak helyet. Időközben a Berlinben szerencsét próbáló Bacsa Gyula helyét egy, szintén a Quimbyből nyúlt szintis, Balanyi Szilárd igyekszik betölteni.

Ludditák Fan Club

You may also like...