Először Vásárhelyen a Budapest Klezmer Band

A világhírű Budapest Klezmer Band is fellép Hódmezővásárhelyen július 2-án, pénteken este 7 órától a Mezővárosi Zsidó Napok rendezvénysorozat egyik fő attrakciójaként az Alföldi Galéria udvarán. Az idén 20 éves, Európa-szerte és Amerikában is népszerű, tradicionális zsidó zenét játszó együttes először lép fel az alföldi városban – közölte Medgyesi Konstantin, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.
Mezővárosi Zsidó Napok címmel rendez három napos programsorozatot a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), melyen klezmer- és világzenei koncerteken, irodalmi esteken, történelmi kerekasztal-beszélgetésen, „Zsinagóga-tours” programokon vehetnek részt a zsidó kultúra iránt érdeklődők.

A programsorozat első napján, július 2-án, pénteken 19.30-tól hangulatos, nyár esti koncertek várják a klezmer zene kedvelőit az Alföldi Galéria udvarára, ahol először lép fel Hódmezővásárhelyen az idén 20 éves Budapest Klezmer Band.

A koncertekre a 1000 forintos áron lehet jegyet váltani a helyszínen, illetve elővételben a Tourinform Irodában.

A klezmer szó a héber hangszeres zenész kifejezésből ered. A kelet-európai zsidóság körében ünnepek alkalmával, több napos lakodalmakon szívesen meghívott, népszerű együttesek voltak a klezmer zenekarok. A munkácsi származású Jávori Ferenc által alapított és vezetett Budapest Klezmer Band nemcsak liturgikus eredetű és hagyományos jiddis zenei átiratokat játszik, repertoárjuk a tánczenétől az elégikus dalokig terjed.
A világhírű klezmer zenekar előtt a Fellegini KlezmerGipsy lép fel. „A cigány és a zsidó zene újszerűnek ható együttese jelentős hagyománnyal bír, ugyanis a klezmer bölcsőjének számító Kárpátalján és Erdélyben egykoron egymást váltották a roma és a zsidó bandák, gyakran ugyanazokat a dallamokat játszva” – vallja együttese stílusáról a zenekarvezető Fellegi Balázs.

You may also like...