Bemutatkozik a Virtuális Zsidó Múzeum

A 21. század új megoldásokra ösztökél minket, viszont minden eddiginél nagyobb is a lehetőségek tárháza. Mindig megújulni és mindenki számára elérhető értéket létrehozni, ez a kulcsszavunk! Ezért Alapítványunk arra vállalkozott, hogy a zsidó vallás és kulturális tárgyi emlékek megőrzése érdekében egy Virtuális Zsidó Múzeumot hoz létre.

A közös múlt emlékeit sokan ott őrizzük fiókjaink mélyén. Őseink hagyatékai, apáink és nagyapáink örökségei ezek, melyekhez mindenkinek fűződnek emlékei. Legyünk bár fiatalok vagy idősek, anyáink történetei velünk vannak az utcákról, a házakról ahol laktunk, az emberekről, akikkel éltünk, sorsokról, melyek körülvesznek ma is. Ezek mind a birtokunkban vannak régi fényképek, képeslapok, újságok, plakátok, cégtáblák, levelek formájában.

Mi, a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány azt a megtisztelő feladatot kaptuk, hogy ezeket az emlékeket összegyűjtve, kellő odafigyeléssel lemásolva (digitalizálva), történetekkel kiegészítve, hírül adjuk gyermekeinknek az egykori zsidó élet nagyságát, csodáját!

E gyűjteményt mindenki számára elérhetővé téve, örök emléke maradhat annak a kornak, amire már soha sem fog hasonlítani a magyarországi zsidóság. Minden lomtalanítás alkalmával elveszhet a közös múltunk egy darabja. Minden lomtalanítás alkalmával elveszhet a közös múltunk egy darabja.

Ha Önnek vagy ismerősének a birtokában van kép, fénykép, képeslap, céges levélpapír vagy bármiféle tárgyi emlék, mely az egykori magyarországi zsidó élethez kapcsolódik, kérjük, keressen fel minket! Igyekszünk minél több hitközséghez, közgyűjteményhez és magángyűjtőhöz eljutni, hogy egyedülállóan gazdag tartalmat tudjunk nyújtani. A tárgyakon és egyéb forrásokon keresztül betekintést tudunk nyújtani a zsidóság zártnak tűnő világába. Megpróbálunk minél több olyan publikációt összegyűjteni, ami a hazai zsidóság múltját és kulturális sokszínűségét mutatja be.

Biztonság! Nem viszünk el semmit, nem mozdítunk semmit!

A tárgyakról, iratokról és egyéb fellelhető anyagokról a tulajdonosnál fotókat készítünk vagy digitalizáljuk, és a készülő több nyelven is elérhető honlapon mindenki számára hozzáférhetővé tesszük. Fontos külön kiemelnünk, hogy a tárgyak és tulajdonosaik biztonsága érdekében a honlapon semmilyen információ nem fog utalni a tárgyak pontos helyére és tulajdonosára! Három csoportba lesznek osztva a tárgyak: magántulajdon, hitközségi tulajdon és közgyűjtemény. Külön kérésre természetesen a tárgy tulajdonosa (pl. múzeum) meg lehet említve. Az összes birtokunkba került személyes adatot bizalmasan kezeljük, és harmadik félnek nem adjuk ki!

Elérhetőségeink: info@jmpoint.hu

www.virtualiszsidomuzeum.hu
www.vzsm.hu

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

You may also like...