Babel Sound & Spices Balaton 2010

A fesztivál egyik kiemelt fontosságú eseménye a kultúrák találkozásának szempontjából a legelső, július 22-i hármas koncert, ahol a Budapest Klezmer Band, a Chalaban marokkói zenekar és az idén új lemezzel megjelent, egyre népszerűbb Cabaret Medrano ad közös koncertet.

A fesztivál, vagy talán inkább koncert-sorozat célja, hogy a fesztivál-szezonban mind Balatonon, mind az ország más részein megszokott leginkább mainstreem pop, rock és elektronikus zenei rendezvények mellett a Balaton dél-nyugati térségében, kevésbé ismert, frekventált helyszíneken olyan színvonalas kulturális szórakozási lehetőséget biztosítson a közönségnek, ami egyrészt maradandó élményt nyújt az ottani lakosságnak és nyaraló embereknek, másrészt hosszú távon egy nagyobb turista-vonzást hoz a térségnek. A téma elsősorban a világzene, azon belül idén főleg a világzenét játszó hazai előadók bemutatása, de fűszerezve egy kis jazz-szel, klasszikus zenei fúzióval, alternatív zenével is…

2010-ben a koncert-sorozat 3 település 4 színpadán tud megvalósulni, Balatonlellén a szabadtéri színpadon és a rendezvényparkban, Balatonfenyvesen a szabadtéri színpadon, amelyet kifejezetten erre a célra lett felújítva, valamint Balatonmáriafürdőn a strandon megépült új színpadon. Ugyanakkor a következő évek célja a fesztivál kiterjesztése a környék ismertebb falusi helyszíneire is…

A zenei kínálat az ismert fesztiváloktól jelentősen eltérő módon nem a fesztiválokon jól ismert, 15 éve ismétlődő zenekarokat és zenei stílusokat vonultatja fel, hanem kifejezetten a világzenére koncentrál, ezt olyan további stílusokkal kiegészítve, mint a jazz, a klasszikus és az alternatív stílus, vagy underground zenei világ, amely a fesztiválokon ritkán kap lehetőséget a megjelenésre. Célunk ezzel kettős: – egyrészt fontosnak tartunk bemutatni olyan művészeket, zenekarokat, akikre a mainstreem zenei világ túlkínálatában a közönségnek nincs lehetősége felfigyelni, holott érdekesek és művészetileg, tartalmilag egyaránt értékesek, – másrészt stílusban, műfajban olyan kínálatot szándékozunk felmutatni, ami a fesztiválokénál sokkal szélesebb közönség réteget érdekelhet, ha nem is feltétlenül létszámban (egy Sziget vagy Balaton Sound Fesztiválhoz képest), hanem inkább korosztályban, kulturális érdeklődésben. Emiatt a rendezvény sorozatnak fontos eleme a komolyzenei rész, amelyet a nyaraló közönség ritkán élvezhet, holott igény van rá.

Babel Sound & Spices Balaton – Világzenei fesztivál fűszerezve @ 2010. július 22. – augusztus 19.

A fesztivál egyik kiemelt fontosságú eseménye a kultúrák találkozásának szempontjából a legelső, július 22-i 3-as koncert, ahol a Budapest Klezmer Band, a Chalaban marokkói zenekar és az idén új lemezzel megjelent, egyre népszerűbb Cabaret Medrano ad közös koncertet. Ez a 3 zenekar nem első alkalommal játszik együtt, fellépésük lényege és üzenete mindenki számára fontos: a zsidó, az arab és a magyar zenei művészet közös bemutatása jelképezi, hogy a kultúra és a művészet nem tűri a kirekesztést vagy megkülönböztetést, a színpadon a vallások és a közéletben gyakran szembeállított kultúrák tökéletesen megférnek egymás mellett.

 

 

Rögtön követi őket az afrikai zenét és táncot bemutató Afro Magic, majd vasárnap a cigány folk zene jelentős képviselője, a Szilvási Gipsy Folk Band. A cigány zene különböző műfajait hivatott bemutatni a továbbiakban Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, valamint a már európai hírnévnek örvendő Mitsoura és a Parno Graszt is.

A világzene különböző stílusait mutatják be a latinos, táncolható zenét játszó, idén fonogram díjra is nevezett Anselmo Crew, a folk-rock balkáni és bolgár stílust játszó Fókatelep, az örmény zene és a jazz fúzióját megtestesítő, Európa szerte ismert Yengibarian David, a new-orleansi zenei irányvonalat képviselő Jambalaya és a reggae zenét játszó Re-G zenekar. Itt lesz egy estére a ruszin népzene már egyre ismertebb képviselője, a Técsői Banda is. Fellép továbbá az instrumentális világzene talán egyik hazai legjobbja, a Club Era zenészeiből újjászületett Kataklizma Combo és a szintén instrumentális zenét játszó szerb Naked zenekar is.

A jazz zenét a Dresch Quartet és a Transform Quintet képviselik, valamint a jazz-funk fúziót elektronikával vegyítő, egyre népszerűbb Ez a divat. A klasszikus zenét a világzenei fesztivál hangulatához igazítva Horgas Eszter fuvola művész egy latin örömzenéléssel ötvözi. És egy kis fűszerként eljön bulizni még Kandech Evelynnel az Envoy zenekar valamint a legújabb lemezét most nyáron bemutató Anima Sound System is…

2010. július 22., csütörtök
Lelle – Chalaban (MAR), BP Klezmer, Cabaret Medrano

2010. július 23., péntek
Lelle – Afro-Magic
Fenyves – Chalaban (MAR)

2010. július 25., vasárnap
Lelle – Szilvásy Gipsy Band

2010. július 30., péntek
Fenyves – Club Era + Anselmo Crew

2010. július 31., szombat
Fenyves – Parno Graszt

2010. augusztus 04., szerda
Máriafürdő – Dresch Quartet, The Transform Quintet

2010. augusztus 05., csütörtök
Fenyves – Horgas Eszter

2010. augusztus 06., péntek
Máriafürdő – Szilvási Gipsy Band

2010. augusztus 07., szombat
Fenyves, The Transform Quintet

2010. augusztus 11., szerda
Lelle – Balogh Kálmán, Naked (SRB), Fókatelep
Fenyves – Técsői Banda (UKR)
Máriafürdő – Técsői Banda (UKR), Chalaban (MAR)

2010. augusztus 12.,csütörtök
Lelle – Jambalaya + Mitsoura
Fenyves – Naked (SRB) + Ez a divat
Máriafürdő – Cabaret Medrano

2010. augusztus 13., péntek
Fenyves – Yengibarian David + Afro Magic
Máriafürdő – Naked (SRB), Ez a divat, Anima SS

2010. augusztus 14., szombat
Máriafürdő – Yengibarian David

2010. augusztus 15., vasárnap
Lelle – Envoy, Re-G

2010. augusztus 16., hétfő
Máriafürdő – Re-G, Envoy

2010. augusztus 17., kedd
Fenyves – Re-G + Cabaret Medrano
Máriafürdő – Anselmo Crew

2010. augusztus 18., szerda
Fenyves – Dresch Quartet
Máriafürdő – Fókatelep, Parno Graszt

2010. augusztus 19., csütörtök
Fenyves – Szilvási Gipsy Band
Máriafürdő – Horgas Eszter

You may also like...