Fókuszban, Liz Nord

Dokumentumfilmes Liz Nord azt reméli, hogy végre azok a nemzetközi események és tevékenységek is helyet kapnak a nemzetközi sajtóban amelyek Jeruzsálem egy másik, nagyon is pozitív arcát jelenítik meg.. vagy legalábbis más, meghökkentő képét.
Liz Nord nevéhez elképesztően jó projektek kötődnek, mint például a „Jericho’s Echo: Punk Rock in the Holy Land”, ami az izraeli punk mozgalom bemutatásáról szól. A legtöbben el sem képzelnék, hogy a Szentföldön ilyen is létezik, pedig nagyon is dübörög az éjszaka (Rabinz Deadz). „Elvittem ezt a filmet Németországba és Ausztriába, és elégedetten figyeltem az emberek reakcióját és válaszoltam meg az Izraellel kapcsolatos kérdéseiket… Úgy tudom, körülbelül százezren láthatták a filmet, ami nagyon biztató volt.”

De készített már filmet az USA hadseregében szolgáló muzulmán amerikaiakról, készített filmet a PBS Frontline, a Yele Haiti, a G-dcast és sok más mellett az MTV számára is, amiket Izraeltől az Egyesült Államokon és Mexikón át Németországig szinte minden országban bemutattak.

Liz Nord imádja a kihívást. A 33 éves New York-i dokumentumfilmes legújabb alkotása a The Battle for Jerusalem (Harc Jeruzsálemért), amelyet a ROI támogat. A cím hevessége ellenére egyáltalán nem az unalomig hajszolt konfliktusokról szól, hanem inkább Izrael fővárosának kulturális reneszánszáról, fiatal művészek, aktivisták szemével, Nir Barkattal a középpontban. Itt rögtön bele is futott az első nehézségekbe, ugyanis Barkat úr nem szívesen jelenik meg dokumentumfilmeken.

„Dokumentumfilm készítéskor fel kell készülnöd, hogy belefutsz majd pofonokba. Ez egy áldottan elátkozott állapot. Soha nem tudhatod, mi fog történni. Csodálatos dolgok, amiket nem várnál, de ugyanakkor átkozott is a helyzet, mert óriásiak az ehhez vezető kihívások.” – mondta Liz.

Liz és alkotása aktív részese lesz a jövőre meghirdetett (a ROI és a Lynn Schusterman Alapítvány által támogatott) projektnek, ami a Jerusalem Season of Culture nevet viseli és egy időre összehangolja a város összes kulturális intézményének és szervezetének programját!

Liz Nord blogja

You may also like...