Bánkitó Fesztivál 2010.

Tavalyhoz hasonlóan, idén is sok színes programot szervezett a Marom. Napközben beszélgetések, előadások, workshopok, vetítések, kézműves programok, táncházak és színházi előadásokkal lehetett elütni az időt. Este pedig fergeteges koncertek zárták a napot – vagy kezdték? mert a legtöbb hajnalig tartott.

A fesztivál az egész községet elfoglalta, a templomtól a csárdáig szó szerint. De lényegében két fő részre tagolódott: a tószínpadra és a település szélén fekvő táborhelyre, a főbb koncertek ezeken kaptak helyet, a többi program pedig szétszórva a városon színes képet alkotva.

A fesztivál fő témájába a kirekesztés elleni fellépést, a kultúrák közti kommunikációt helyezte. Nevezetesen a zsidók, romák és szlovákok kérdését, a felmerülő problémákat, megoldásokat és ötleteket kerekasztal beszélgetéseken lehetett megvitatni.

Az esemény előtt a szervezők megcsinálták Magyarország első Roma Divatbemutatóját a Gödör Klubnál, ami osztatlan sikert aratott minden körben, többek között ezt a „divatvonalat” is nyomon követhettük a fesztiválon, valamint a cigány zenét és a hagyományos cigány táncot, a beszélgetéseken túl.

A különböző zsidó témájú beszélgetések és workshopok között, találunk zsidó helytörténetről szólót, előadást a Chevra Kadisáról a Kidma szervezésében, valamint a hagyomány témakörét soha ki nem merítő beszélgetéseket is. Természetesen volt szombatfogadás, Tóraolvasás és havdala David Lazar stockholmi rabbival a lugasban. A minján annyira megvolt, hogy több zsinagógára elég lett volna. Az elengedhetetlen klezmer is megvolt természetesen.

Az időjárás tekintetében kicsit szerencsétlenek voltunk, de ez is csak pénteken bizonyos napszakokban tartott, de kedvünket az eső sem ronthatta el, még esőkabátokat is kaptunk. A tó szerencsére nem hűlt le, a nap is kisütött.

 

Írta: CSV
Képek: Ráhel

You may also like...