Kurtos Kolacs – magyar ízhódítás Izraelben

Sorra nyílnak -az utóbbi három-négy évben egész hálózattá váltak- kürtőskalácsot árusító péküzletek Izraelben, ahol egyre népszerűbb a székelyföldi sütemény.
Az utóbbi három-négy évben egész hálózattá váltak a kürtőskalácsot árusító pékségek. Csak Tel-Avivban öt bolt működik, és a hétvége előtt, péntekenként rendszeresen sorban állnak a vevők, hogy vásároljanak a 22-25 sékelbe, nagyjából 1400 forintba kerülő süteményből.

Ofer Vardi izraeli gasztronómiai újságíró az MTI-nek elmondta: a siker titka az lehet, hogy az izraeliek kedvelik az édességeket, és az utcán sétálva is szívesen majszolják a kürtőskalácsot.

Az erdélyi édességet a magyar származású Doron Regev honosította meg a közel-keleti országban. Saját és a többi, licence alapján országszerte működő – szám szerint mintegy húsz – bolt Kjortos, a magyar pékség néven hirdeti magát.

A Magyarországon és a Kárpát-medencében ismert ízesítések (diós, mogyorós, kókuszos, fahéjas) mellett Izraelben kapható például pisztáciás, halvás (szezámmagos-mézes édesség) és csokoládés kürtőskalács is.

MTI

You may also like...