Újra teljes pompájában virít az Izrael Múzeum

Három év ráncfelvarrás, 100 millió dollár beépítése és egy elképesztően sikeres éjszakai megnyitó után végre újabb és teljesebb pompájában virít a jeruzsálemi Izrael Múzeum! Az új korban még mindig teljes képet nyújt a három monoteista vallás szülőhelyének múltjába, és ez mellett a modernebb tudomány is helyet kap!

Az Izrael Múzeum azért különleges hely, mert a Szentföld összetettségét kell bemutatnia, és ez sikerült is. Hívőként vagy totál ateistaként belépve is képes olyat mutatni, amire a látogató azt mondja: „Woow, én megmondtam..”

A felújításokat követően több hely nyílik a három vallás mélyebb megismerésére. Komoly hangsúlyt fektettek ugyanis ennek a témának a kézzelfoghatóbb bemutatására, és olyan, akár 3000 éves fegyvereket is láthatunk mostantól, amelyeket a Bibliából ismert csatákban –mint Lákis ostroma– használtak.

Az inkább tudományos beállítottságú látogatókat a múzeum egyes szárnyai visszarepítik a Teremtés idején túlra. A múzeum egyik dolgozója mesélte, hogy egy ortodox család érdeklődött, hogyan datálhattak bizonyos kiállított bika szarvakat másfél millió évesnek, amikor a Világ még csak 5770 éve keletkezett?
A múzeum vezető kurátora szerint az ilyen kérdéseket elég bonyolult kezelni, hiszen a vallás és a tudomány kapcsolata egy kicsit bizonytalan. A tárlatokat végignézve arra a következtetésre juthatunk, hogy néhány lelet nagyon is megerősíti a különböző bibliai történeteket, néhány pedig erősen ellent mond nekik.

„Úgy mutatjuk be a dolgokat, mint egy színdarabot. De ami tisztán látható, a dolgok egymásra hatása, egymás ihletése.” – mondta Michal Dayagi-Mendels. Ezzel egy i.sz. 400-ban épült keresztény templomra utalt, ami felépítésében majdnem tökéletesen megegyezik egy mellette látható egykorú zsinagógával, és hatásaik felfedezhetőek a későbbi iszlám emlékekben.

Ugyanakkor először kerülnek nyilvánosság elé olyan elképesztően ritka leletek is, mint az a keresztes kori freskó, amin Jézus, Keresztelő Szent János és a Szűz is láthatóak Jósafát völgyében.

A new yorki építész, James Carpenter által vezetett újjáépítés után a múzeum –méretét és műkincseinek számát tekintve eddig is az ország legnagyobbja- kiállítási területe csaknem megkettőződött, és olyan fontos részek is teljesen átalakultak, mint a Könyvek szentélye, ahol a Holt-tengeri Tekercseket lehet megtekinteni.

mouss

You may also like...