Az izraeli kultúra ünnepe – megnyílt az IKI

Az elmúlt két napban nagyon nagy izgalommal és örömmel ünnepeltük a világ első, Izrael elképesztően összetett és színes kultúráját bemutató intézetének megszületését, méghozzá Budapesten! Ennek örömére ellátogatott hozzánk Natan Seranszkij is, aki az ország egyik legnagyobb hőse és ikonja.

 

Az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) egészen egyedülálló intézmény már az első pillanatoktól kezdve. A létrehozásában részt vett emberek -amit Natan Seranszkij is többször elmondott- egytől egyig kiemelten fontosnak tartották azt a tényt, hogy sehol a világon nem lehet azt megcsinálni, ami itt, Magyarországon történt. Hogy a különböző zsidó (vallási és kulturális) irányzatok képviselői együtt, egy helyen valódi egyetértésben ünnepeljék ennek a fantasztikus álomnak a megszületését.


Natan Seranszkij és Szrulik

 

Eran El-Bar, a Szochnut közép-kelet európai osztályának vezetője, akit nem mellesleg a komoly izraeli zenevilágából ismerhetünk évekkel ezelőtt elindított egy folyamatot, ami aztán mára kézzel fogható valósággá vált. Izraelnek eddig nem volt külön forrása egy olyan intézet létrehozására és fenntartására, mint mondjuk a Goethe, a Francia vagy a Lengyel Intézetek és ez az épület is attól egyedülálló, hogy főként magánemberek áldozataiból született egy nagy cél érdekében. Az igazgató, Balázs Gábor kiemelte, hogy Izrael mozaikszerű kulturális sokféleségét fogják bemutatni a nagyközönségnek. Izraeli, így zsidó, keresztény, arab és más írók, illetve művészek jelenhetnek majd itt.

Az intézet a művészek előadásai és kiállításai mellett izraeli filmkubot, héber oktatást és mindenféle izgalmas programot nyújt majd. Mától már megtekinthető egy 3D kiállítás az ország képeiből, ugyanakkor egy izgalmas tárlat nyújt betekintést az Izrael jelképévé vált Szrulik karakterének „életébe”.

Szombaton Izrael egyik legnagyobb csellóművésze, Hillel Zoriad koncertet és vasárnap könyvvásár, gasztronómiai programok és ingyenes héber órák várnak minden érdeklődőt!

Egyébként is érdemes ellátogatni a központba, mert olyan közösségi helyek várnak, mint a Kishon Kávézó (Hummus bar leányágazata), ami Izraeli tejes étel különlegességekkel, reggelivel, jó minőségű széles kávéválasztékkal, otthonos hangulattal és megannyi plusz szolgáltatással (héber nyelvű magazinokkal, napilapokkal, könyvekkel, izraeli TV adással, sportközvetítéssel, WIFI, shesh-besh-sel) vár. Illetve a szellemi táplálék szolgáltatója, a Vince Könyvesbolt, ahol izraeli szépirodalom magyar, angol és héber nyelven, ismeretterjesztő, utazási és nyelvkönyvek, kép- és hanghordozók, ajándéktárgyak szerezhetők be.

mouss
JewBox.hu

You may also like...