Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei

A bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásaiból láthat kiállítást a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban.

A mintegy kétszáz műalkotást, nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat bemutató tárlat törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz-és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészülnek ki. A kiállításon a látogatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásaival is találkozhatnak: részben a Secession tagjainak, részben pedig azoknak a külföldi kortárs művészeknek a munkáival, akik egykor nagy hatást gyakoroltak bécsi kollégáikra. 

Kiemelt szerepet kap az egyesület szellemi vezére és első elnöke, Gustav Klimt. Jelentős festményei, mint pl. a kiállítás címében is szereplő Nuda Veritas – a „meztelen Igazság” mellett rajzainak egy csoportja felidézi a művészetének meghatározó állomását jelentő, de megsemmisült alkotását, a bécsi egyetem fakultásait szimbolizáló három mennyezetképet.

Paul Cézanne, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Max Klinger, Ludwig von Hofmann, Aubrey Beardsley, James McNeill Whistler, Jan Toorop, Edvard Munch és Ferdinand Hodler munkáit. E csoport érdekessége Giovanni Segantini Az élet angyala című alkotása, amely egykor nagy sikerrel szerepelt a Secession kiállításán és a Szépművészeti Múzeum 1901-ben vásárolta meg.

A „Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi Secession kezdetei 1895–1905 című kiállítás átfogó képet nyújt a Secession születéséről és virágzásának kezdeteiről. A korszak legmeghatározóbb alkotóinak mesterműveit bemutatva a Szépművészeti Múzeum a korábbi időszaki kiállításokhoz méltó, nagy jelentőségű tárlattal búcsúzik egy időre a nagyközönségtől. A tervek szerint ugyanis a Szépművészeti 2011 januárjában bezár, hogy elindulhasson a múzeum bővítését célzó nagyszabású beruházás.

Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 – Österreichisches Theatermuseum, Wien
2010. szeptember 23. – 2011. január 9.

Az egyesület 1897-ben alakult azzal a céllal, hogy a kor divatos művészetpolitikájával szembeforduló művészek számára kiállítási lehetőséget teremtsen. Ez az időszak kétségtelenül a modern áttörése. A bécsi Albertina anyagából válogatott kiállítás ennek a néhány évnek a művészetét kívánja bemutatni, de nem csupán modern művészet születésére és ezzel együtt a bécsi szecesszió gyökereire helyezi a hangsúlyt, hanem egyúttal az európai művészek között kialakult kapcsolatokról is áttekintést ad.

You may also like...