Gerendás Péter – Faludy

Gerendás Péter szerencsés ember, hiszen személyesen ismerhette az épp száz éve született Faludy Györgyöt, és szavain keresztül a huszadik század legszörnyűbb évtizedeit, amelyek mégsem tudták megtörni a költő életbe és emberbe vetett hitét.  A személyes találkozások tették valóban ihletetté azokat a Faludy-feldolgozásokat, amelyeket október 11-én, a Müpában ad elő Gerendás Péter és együttese.
Hangzó Helikon-sorozat
2010. október 11. 20:00
Fesztivál Színház

Az ismeretség Gerendás és Faludy közös fellépéseiből ered, ahol a költő viszontagságos életéről és művészetéről esett szó, a kérdésekért és az átvezető zenékért pedig Gerendás volt a felelős. A sikeres együttműködés adta Gryllus Dánielnek az ötletet, hogy őt kérje fel a Hangzó Helikon Faludy lemezének összeállítására. A zenész szívesen tett eleget a felkérésnek, hiszen úgy érezte, hogy a személyes találkozásoknak köszönhetően valóban közel került hozzá Faludy művészete és személye is. A műfaj sem szokatlan számára, hiszen korábban is dolgozott irodalmi anyagokkal, például Vámos Miklós Apák könyve című írása adott inspirációt egyik albumának elkészítéséhez. A Faludy költeményeivel eltöltött idő eredménye egy őszinte, és letisztult zenei világot tükröző bensőséges felvétel lett, amelyeket ezúttal élőben a Müpa közönsége is meghallgathat.

Az esten felcsendül majd a Marrakesh, a Chanson a párisi szépasszonyról, az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag (Gerendás ebben az évben született), és a Koldusdal is. A Hangzó Helikonban megjelent verseken túl is elhangzanak majd Faludy-költemények, amelyeket Turek Miklós szaval el. A zongorán Csernák Tibor, basszusgitáron pedig Lukács Dániel működik közre. Ezúttal is fellép Gerendás Péter fia, Dani, aki az ütőhangszereket kezeli, és lánya Hanna is, aki fuvolán játszik majd.

You may also like...