Izraelből érkezett az Állatkert új orrszarvúja

Az éjszakai órákban érkezett meg Budapestre Zafriel, az Állatkert legújabb orrszarvúja. A húszéves hím az európai állatkertek orrszarvú tenyészprogramja keretében Izraelből érkezett légi úton.
Igencsak súlyos utast szállított az izraeli EL AL légitársaság egyik, Boeing 747-es teherszállító óriásgépe, amely tegnap este nem sokkal fél tíz előtt landolt a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren. A repülőgép rakterében ugyanis egy kifejlett szélesszájú orrszarvú utazott, amelynek bruttó – tehát a szállítóládával együtt mért – tömege 4500 kg volt.

Zafriel


(Fotó: Bagosi Zoltán)

A rakodás, valamint az ilyenkor szokásos formalitások elintézése után az állatot szállító járműkonvoj – a Budapesti Rendőr-főkapitányság szíves közreműködése nyomán – rendőri felvezetéssel tette meg a reptér és az Állatkert közötti utat. Az állat végül éjjel fél háromkor érkezett meg a városligeti intézménybe.

A húszéves, Zafriel nevű hím orrszarvú az izraeli Ramat Gan állatkertjéből érkezett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott orrszarvú tenyészprogram keretében. Mint ismeretes, a Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a szélesszájú orrszarvúak szaporítása terén. 2007. január 23-án és 2008. október 22-én is született egy-egy orrszarvúborjú, az első és a második a világon, amely mesterséges termékenyítés eredményeképpen látta meg a napvilágot. A két budapesti születésű állat közül a fiatalabbik október elsején az athéni Attika Állatkertbe utazott, az Easy Boy nevű hím állatot pedig, amely 1983 óta volt a városligeti intézmény lakója, november 12-én szállították el a franciaországi Thoiry állatkertjébe.
Zafriel


(Fotó: Bagosi Zoltán)

A most érkezett Zafriel tehát lényegében Easy Boy helyett került Budapestre. Rajta kívül egyébként jelenleg két orrszarvú él az Állatkertben, a Lulu nevű, 1983-ban érkezett nőstény, és 2007-es születésű, Layla nevű lánya. Az újonnan érkezett orrszarvú jelenleg új otthonával ismerkedik. Mivel az első pár napban teljes nyugalomra van szüksége, a Szavanna komplexum orrszarvúaknak otthont adó részét átmenetileg elzárták a közönség elől. Az állat viselkedése alapját döntik majd el, hogy mikortól lehet megtekinteni, de elképzelhető, hogy már a hétvégén feloldják az átmeneti korlátozásokat.   

A természettudósok az orrszarvúak öt faját különböztetik meg, ezek egy része Ázsiában (indiai, szumátrai, jávai), más részük Afrikában (szélesszájú, keskenyszájú) őshonos. Az Állatkertben is látható déli szélesszájú orrszarvúak (Ceratotherium simum simum) természetes elterjedési területe Dél- és Kelet-Afrika. Bár korábban meglehetősen aggasztó volt természetvédelmi helyzete, az elmúlt évtizedek vadvédelmi erőfeszítései nyomán ma már nem fenyegeti közvetlenül a kihalás veszélye, feltéve, hogy a jelenlegi természetvédelmi programok a továbbiakban is fennmaradnak.

Forrás: hirado.hu

You may also like...