Fókuszban az izraeli mozi

A 20. század közepe óta az izraeli filmipar jelentős fejlődésen ment keresztül. Az első filmek, többek között a 24-es domb nem válaszol vagy a Tízen voltak az irodalomhoz hasonlóan heroikus hangvételűek.

Az újabb filmek egy része továbbra is olyan mélyen gyökerező modern izraeli témákkal foglalkozik, mint a holokauszt-túlélők és gyermekeik (Aviya nyara Gila Almagor főszereplésében vagy A Domim fa alatt című folytatása), vagy az új bevándorlók nehézségei (Sh’hur Hannah Azoulai és Shmuel Hasfari rendezésében, Kávé citrommal Leonid Gorivets rendezésében).

Más filmek inkább az izraeli jelennel, az izraeli–arab konfliktussal (Falakon túl Uri Barbash rendezésében) vagy az egyetemes kontextusba ágyazott elidegenedett és hedonista társadalommal foglalkoznak (A szirén dala, Az élet Agfa szerint, Tel-avivi történetek).

Az elmúlt öt év termése is komoly előrelépést mutat: olyan filmek készültek, mint Joseph (Yossi) Cedar Tábortűz című filmje a vallásos-cionista jeruzsálemi családról, amely az apa halála után megpróbál visszatérni az élet normális kerékvágásába az 1980-as években, illetve a Törött szárnyak, A Ma’aleh Televíziós és Művészeti Iskola jóvoltából Nir Bergman díjnyertes filmje is, ami a családi veszteség témájával és az elfogadás iránti igénnyel foglalkozik. A Fordulj balra a világ végén egy valószínűtlen, kultúrák közötti barátságot jelenít meg a bevándorlók egy sivatagi falujában. Az Aviva, szerelmem összesen tíz díjat gyűjtött
be Izraelben, Sanghajban és Tokióban.

Eytan Fox népszerű és figyelemre méltó rendező, számos filmet készített: A buborék a modern kor Tel-avivi életet vizsgálja az arab–izraeli konfliktus hátterével, Yossi és Jagger a homoszexuális szerelem és vágy témáját mutatja be az Izraeli Védelmi Erők kötelékében, valamint a Séta a vízen szintén népszerű filmjeinek egyike. Fox rendezte a Florentine című klasszikus televíziós sorozatot (1997) megkopott-elegáns Tel-avivi negyedben élő kiábrándult
fiatal izraeliek mindennapjairól. Az izraeli filmek 2007 során több díjat söpörtek be, mint előtte bármikor.

Joseph Cedar az első libanoni háborúról forgatott Beaufort című filmjével a Berlini Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező és tizenegy egyéb díjat. Művét négy másik nemzetközi filmmel a külföldi filmek kategóriájában Oscar-díjra is jelölte a Los Angeles-i Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Dror Shaul Édes sár című filmje nemzetközi kategóriában első helyezést ért el a Sundance Filmfesztiválon. A David Volach által jegyzett, szabadságát töltő ultraortodox családról szóló Uram, teremtőm a legjobb külföldi film díjat kapta a Tribeca Filmfesztiválon. Etgar Keret író és Shira Geffen kapták Cannesban az Aranypálma-díjat a Medúzák című filmért. A meglepetésgyőzelmek között szerepel Eran Kolirin A zenekar látogatása című filmje az Izraelbe  vendégfellépésre érkező egyiptomi rendőrzenekarról, akik eltévednek, és az ország másik arcával találják magukat szemben. Három díjat kapott: a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját, a Fiatalok díjat és az Un Certain Regard (Jury Coup de Coeur) díjat. Az 58. Cannes-i Filmfesztiválon (2005)
Hanna Laslo izraeli színésznő nyerte a legjobb női alakításért járó díjat az izraeli Amos Gitai rendezésében készült Free Zone című filmben nyújtott  alakításáért. Az említett díjak csak néhány azok közül, amelyeket izraeli filmek és rendezők kaptak az elmúlt években.

Az egyre több izraeli film külföldön aratott sikerének, valamint a növekvő számú magas költségvetésű külföldi és koprodukciós mű izraeli forgatásának következményeként növekszik a filmipar exportja. Az Izraeli Filmközpont, az Ipari, Kereskedelmi és Munkaügyi Minisztérium egyik osztálya ösztönzi mind helyi, mind külföldi producerek izraeli helyszíneken történő forgatását, és a szakmai kapcsolatok kialakításától a pénzügyi támogatásig különféle szolgáltatásokat biztosít számukra.

A Ma’aleh Televíziós és Művészeti Iskola jóvoltából Számos rendezvény hívja föl a figyelmet az izraeli filmekre; filmfesztiválokat rendeznek a jeruzsálemi Cinemathequeben, Haifán, Sderotban és külföldi helyszíneken. A nemrég felújított Cinematheque épületében található egy több ezer filmet tartalmazó archívum, kutatói könyvtár, mozitermek és kiállítótér. Rendszeresek a vetítések, és a követségekkel, kulturális intézményekkel vagy civil szervezetekkel együttműködve – lehetőleg a forgatókönyvíró, a rendező vagy a színészek közreműködésével – gyakran rendeznek tematikus ciklusokat. A kezdeményezés eredményeként 1984 óta évente tartanak nem díjkiosztó filmfesztivált, amely számtalan minőségi filmet és videót vonz az országba. A felnőttképzési tanfolyamok rendkívül népszerűek, a jeruzsálemi iskolásoknak szervezett programokon bátorítják a népszerű médium kritikai elemzését.

Tel-Avivban és az észak-izraeli Rosh Pinában is működik a Cinematheque egy-egy irodája. Kedveltek a művészmozik is, a Lev hálózat pedig országszerte kínál filmvetítéseket intim atmoszférájú helyszíneken. A Jeruzsálemi Héber Egyetemen található Spielberg Filmarchívum rendelkezik a legnagyobb zsidó témájú, zsidó és izraeli életről szóló filmgyűjteménnyel. Az egyetem és a Központi Cionista Archívum igazgatása alatt álló gyűjtemény elsődleges  tevékenysége a zsidó filmek összegyűjtése, megőrzése, katalogizálása és világszerte hozzáférhetővé tétele a kutatók, film- és televízió-írók, valamint producerek számára.

 

 

 

You may also like...