Purim! – Oi va voi és Kishúg a Gödörben

Ha március 19-én este különleges zenei különlegességre vágyunk, nem is érdemes nagyon sok időt a keresgéléssel tölteni, egyszerűen csak le kell menni a Gödör Klubba. A modern brit és keleti tradicionális zsidó dallamokat játszó angol Oi va voi zenekar mellett Szalóki Ági és Borlai Gergő párosa, a Kishúg is fellép.

A purim a zsidóság történelmében az átváltozás, az áldozat misztikumának és a megmenekülés önfeledt örömének hagyományos ünnepe. Számos zsidó szervezet és közösség szervezésében az aktív szolidaritás jegyében szeretetotthonokban élő időseknek készíthetünk szombaton gyerekeinkkel ajándékokat, majd részt vehetünk egy hagyományos zsidó szokás, a Megila (Eszter könyve) olvasásában a TÁP színház színészeinek rendhagyó előadásában, illetve Balázs Gábor filozófiatörténész beszél Eszter szerepéről és értelmezhetési lehetőségeiről a purim kapcsán.

A délutáni programok folytatásaként és egyben az esti buli nyitányaként, és a szombati munkanap vigaszaként Szalóki Ági háromszoros Fonogram-díjas előadó a Gödör klubban veszi át a közönség ajándékát, amely nem más, mint újabb két platina lemez (Hallgató lemez, 2005. Fonogram-díj, Az év jazz lemeze, A vágy muzsikál… Karády dalok, 2008.) és egy aranylemez (Gingalló-családi lemez,2009, Fonogram-díj) elismerés.

A 2010-es év egyik legizgalmasabb vállalkozása volt Szalóki Ági és Borlai Gergő kettőse, amely Kishúg néven formálódott együttessé. Borlai Gergő egy mátrai kisfaluból küldte az alapokat Szalóki Áginak, aki hol Budapestről, hol New Yorkból vagy éppen Erdélyből küldött vissza chaten, e-mailben szöveget és dallamot. Ebből a virtuális együttműködésből született meg a Kishúg elektroakusztikus projektje, amely magyar, cigány és török dallamokra, kortárs magyar költők verseire épül.

Az est külföldi vendége az angol Oi va voi zenekar, amely nem ismeretlen a magyar közönségnek, hiszen a Sziget Fesztivál világzenei színpadának rendszeres fellépői. Oi Va Voi (a név egyébként jiddis kifejezés, jelentése „Oh, Istenem!”) zenéje által a brit elektronikus és a keleti tradicionális zsidó dallamok szervesülése mellett ízelítőt kapunk a Heeb világzenei érzések széles és tökéletes összhangú kavalkádjából.

Érdekesség, hogy az együttes tagjai az induláshoz képest szinte teljesen lecserélődtek, de az eredeti oi va voi-os hangzás nem tűnt el, amelyet az új „szerzemény” Bridgette Amofah vokálos játékos, érzelmes és szenvedélyes hangja csak tovább színesít.

Az est záró ütemeit DJ Kanada Káosz és Popdavec keverik ki.

Gödör Club, Erzsébet tér

16:00 – Megila olvasás

21:00 – Oi Va Voi koncert    

Az Oi Va Voi angol együttes askenázi és szefárd zsidó zenét ötvöz világzenével, többek között magyar népzenével is.

A program a Marom, Bálint ház, Yachad, Hashomer Hatzair és Hanoar Hatzioni együttműködésével jött létre.

Jegyárak: 1800-2200 Ft

 

You may also like...