Startolt a Bukaresti Zsidó Filmek Fesztiválját

Michael Pertnoy Az utolsó túlélő című dokumentumfilmje nyitja a Bukaresti Zsidó Filmek Fesztiválját a fővárosi Stúdió moziban. A vasárnapig tartó szemlén közel félszáz filmet mutatnak be, amelyek nagy részének a fesztiválon lesz a romániai premierje.

Első alkalommal szervezik meg a román fővárosban a Bukaresti Zsidó Filmek Fesztiválját, amely a világ különböző országaiban rendezett több mint 130 rendezvényhez kapcsolódik. A Zsidó Filmek Fesztiválja néven futó eseménysorozat részeként szervezett bukaresti filmfesztivál olyan városok rendezvényeihez kapcsolódik, mint Toronto, Los Angeles, San Francisco, Washington vagy Vancouver.

 

A fesztivált Michael Pertnoy Az utolsó túlélő című dokumentumfilmje nyitja ma 19 órakor a Stúdió moziban, ahol jelen lesz a filmben szereplő Hedi Freid romániai származású írónő is, aki túlélte Auschwitz-Birkenau és Bergen-Belsen haláltáborait.

Túlélők és művészek

„Alapvetően milyen utolsó túlélésről beszélünk? Azt hiszem, esetünkben aktuálisabb az erdő metaforájával élnünk, amelynek gyökerei elveszetten kapaszkodnak a földbe. Ez egy nagyon kedvelt képe azoknak a túlélőknek, akik megmenekültek a halál torkából, és akikkel én beszélgettem” – fogalmaz Az utolsó túlélő című dokumentumfilm rendezője, aki szerint „a film tulajdonképpen az ő győzelmüknek a kifejeződése egy olyan világ felett, amely nemcsak őket akarta elpusztítani, hanem az ő utódaikat is”.

Az utolsó túlélő című film számos nemzetközi filmfesztiválon megfordult már, illetve részesült elismerésben: 2010-ben az Oxfordi Filmfesztiválon megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, a Dallasi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije pedig különdíjjal jutalmazta, ugyanakkor az elmúlt évben jelen volt az Atlantai Filmfesztiválon, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve a Los Angeles-i és Miami Zsidó Filmfesztiválokon.

Ugyancsak a fesztivál nyitónapján tartják az Anya, művész akarok lenni címmel szervezett kerekasztal beszélgetést is. A zsidó művész sorsa témájú beszélgetésen olyan neves személyiségek vesznek részt, mint Alexander Hausvater színházrendező, Andrei Oisteanu antropológus, A. G. Weinberger blues-zenész és Andrei Finţi színész.

Fesztiváldíjas kínálat

A közel félszáz bemutatásra kerülő film több mint felét először láthatja a közönség Romániában (Camera Obscura, Gainsbourg: A Heroic Life, A Room and A Half, Bar Mitzvah, Land of Genesis, Leap of Faith, Love During Wartime).

Közülük nem egy olyan rangos fesztiválokon részesült díjban: a Strangers No More az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a legjobb rövidfilm a dokumentumfilm kategóriában, A Film Unfi-nishedet a tavalyi Sundance Filmfesztiválon tüntették ki, míg a My Father My Lord a Robert De Niro és Jane Rosenthal által alapított Tribeca Film Fesztiválon kapott elismerést.

A rendezvény célja a zsidó közösség történelmének és kultúrájának megismertetése a romániai közönséggel, valamint a fiatalok különböző nemzetiségek és vallások iránti toleranciára való nevelése. A fesztivál programjában nemcsak a zsidó világ több területét megvilágító filmek kaptak helyet, hanem kiállítások, koncertek is, amelyek árnyaltabb képet adnak a zsidóság életéről, arról, hogy ők hogyan látják magukat, illetve hogy a külvilág hogyan szemléli, ítéli meg őket. A fesztiválvetítések és a kísérőprogramok a Stúdió és Scala mozikban, valamint a Parasztmúzeumban és a Green Hours pub teraszán kapnak helyet.

Új magyar szó

You may also like...