Falak őrzői, Örvény és Láthatatlan húrok: dokumentumfilmek széles palettája

A dokumentumfilmek széles palettájára és kiemelkedő természettudományos alkotásokra számíthat a 42. Magyar Filmszemle közönsége május 5. és 8. között: a nem fikciós munkák között Magyarországról elszármazott vallásos zsidók története (A falak őrzői), a magyar-román határ magyar oldalán fekvő kistelepülés lakóinak életét bemutató alkotás (Örvény) és a zene testvéreket összekötő erejéről szóló munka (Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek) is szerepel.

Az idei seregszemlére 146 dokumentumfilmet neveztek, ebből a Gellér-Varga Zsuzsannából, Medgyesi Gabriellából és Zalán Vincéből álló előzsűri 24 alkotást válogatott be a versenyprogramba.

Balog Gábor A falak őrzői (I-II.), Szekeres Csaba és John Oates Örvény, valamint Sós Ágnes Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek című munkája mellett bemutatkozik a szemle közönségének Domokos János Magyar Riszájköl, Erdélyi János Tisztaberek, Fuzik János Farkaslyuk és Györffy Szabolcs Kodály generációk címet viselő munkája, csakúgy mint a Vivien című film Hajdú Esztertől, a Szélnek eresztve Hartai Lászlótól.


Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek

Magyarországról elszármazott és Izraelben új hazára lelt vallásos zsidók, magyarul megszólaló hús-vér emberek. Ők a Falak Őrzői. Nem várfalaké, bástyáké, hanem azoké a láthatatlan falaké, melyeket szigorú tradícióik és a hitük ereje emelt köréjük, hogy megvédje őket a modern világ veszélyesnek tartott hatásaitól.

A legjobb alkotás díjáért versenyez Herner Dorka Mentés másként – Kiutak a hajléktalanságból, Jelenczki István A hatalom cinizmusa (Papp Lajos professzor szívútja), Kálmán Gábor Egyszer volt, Kékesi AttilaMotalko – Egy benzinkút krónikája, Kollár Róbert Holtak országa, Lovasi Zoltán Ennél jobb már nem is lehet, valamint Novák Tamás és Skrabski Fruzsina Bűn és büntetlenség című munkája. A versenyprogramban szerepel továbbá Németh Gábor Péter Ásó, kapa, nagyharang – Ároktő, Pálos György Ahogy te akarod, Papp Gábor Zsigmond Az ellenség köztünk van, Pelsőczy Petra Játék a tér, Szalay Péter Szekondlájf, Szomjas György Keleti szél: A film, Tóth Tamás Guru, Varga-Kabarcz Zsófia Varázslatos gladiátorok, illetve Zsigmond Dezső Az óperenciás tengeren is túl című munkája.
    

Örvény
 
A dokumentumfilmek versenyében a Lányi András íróból, Kerekes Péter dokumentumfilm-rendezőből és Medgyesi Gabriella szerkesztőből álló zsűri hoz ítéletet.
    
A Kiemelt információs programban tűzik műsorra Csukás Sándor és Oláh Kata Romazsaruk, Dessewffy Zsuzsa Fejjel, falnak!?, Gamma Bak Fejnátha, Kinyó Ferency Tamás „Gyilkosság, lövés által „, Kisfaludy András A szellem filozófusa – Fülep Lajos, Merényi Dávid Napozz holddal: A Kispálfilm, Németh Gábor Péter Otthonról haza, valamint Szakály István Kard helyett bilincset kapott című dokumentumfilmjét.
    
Tematikus összeállításban szerepel Cseke Eszter, S. Takács András: Walk With Wim, Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet – a Filmszemle nyitófilmje – és Viktoria Remetey rendező Gyarmathy Lívia-portré – Eine völlig in sich festgeklebte Welt című alkotása. Az egyetemisták filmjei között és az Információ programjában egyaránt négy-négy művet vetítenek.
    

Vad Magyarország – A vizek birodalma
 
Két szekcióba válogattak tudományos ismeretterjesztő filmeket, a versenyprogramban tíz alkotás kapott helyet: Czapáry Gabriella Zegzugos történetek – a szegedi Boldogasszony meséi, Katona Zsuzsa „A herceg”, Kormos Gyula Krisztián: kult_ur.hu, Kóthy Judit és Topits Judit Az óriás – Magyarok az orenburgi gáztávvezeték építésén 1975-79, Lakatos Iván Majális után, Mosonyi Szabolcs Visszatérés Bharatpurba, Nagy Attila János Kételkedem, tehát vagyok!, Simon Judit Innováció az emberért, Thernesz Vilmos Lüktetés és hullámzás című alkotása, valamint Török Zoltán nagysikerű természetfilmje, a Vad Magyarország – A vizek birodalma.
    
A Kiemelt információ programban lesz látható Bartal Csaba Fedák Számüzetésben, Garai Cintia, Kiss Ágnes, Stodulka Gábor A hangyák mindent tudnak, Kútvölgyi Katalin Margat lovagjai, Mucsányi János Három hazában hontalan, Nagy Kata A Nagy Imre-per, 1958, Rák József A szén nanocső, illetve Vékás Péter A magyar zongora című műve.

You may also like...