Judafest utcafesztivál a Kazinczy utcában!

Június 5-én, vasárnap negyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Judafest Vircsaft – utcafesztivált. A hajdani zsidó negyed szívében, a Kazinczy utcában, vásári hangulattal, zsidó ételekkel, koncertekkel, gyermekprogramokkal várják a látogatókat reggeltől estig.

A Judafest Vircsaft június első vasárnapján egy napra ismét életre kelti a Kazinczy utcát, amelyet egykor kóser húsüzem, rézárugyár, kártyafestő, üvegcsiszoló, és számos más műhely töltött meg nyüzsgéssel. A különleges hangulatú helyszínen a zsidó konyha remekeivel, judaikával, kézművesekkel, képzőművészekkel, kiállítókkal, könyvkereskedőkkel, ingyenes koncertekkel, és számos érdekes programmal várják a közönséget. A programok helyszíne a Kazinczy utca Dob utca és Király utca közötti szakasza.

Az utcafesztiválon Rabbik válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire, a zsidó humorból pedig Janklovics Péter stand up komedista ad ízelítőt. A zenei programok közül kiemelkedik a világhírű Budapest Klezmer Band és az izraeli Shuk együttes koncertje. A gyerekes családokat hóra-táncház, ügyességi játékok és gyerekkórus várja, valamint lesz mesekoncert is, amely Sári és Samu kalandjain keresztül mutatja be a héber abc-t.

Az idei Judafest egyik különlegessége, hogy civil szervezeteknek is lehetőséget nyújt az interaktív bemutatkozásra. A civil kaszinóban az érdeklődők amellett, hogy megismerhetik magyarországi zsidóság sokszínű világát, zsetonokat szerezhetnek, megsokszorozhatják őket a különleges rulett asztalon, majd a nyereményt ajándékokra válthatják be.

 

A Judafest rendezvényhez csatlakozva először rendezik meg a Community FunRun elnevezésű futóversenyt, amelyen a testmozgás mellett a résztvevő szervezetek anyagilag is támogathatnak egy általuk választott jótékonysági célt. A magyarországi FunRun futóverseny szervezője a Maccabi VAC sportegyesület.

Egy kis kóstoló az idei repertoárból:

Kirakodó-vircsaft: judaika, ékszerek, kóser borok és pálinkák, könyvek, képző- és iparművészek alkotások;

Zenei csemegék – nagyszínpadi koncertek:, The Shuk együttes (IL); Is…real; Budapest Klezmer Band

Íz-kavalkád: flódni, zsidó tojás, kóser pizza; Fröhlich Cukrászda, Raj Ráchel, Symbol, Fanan – a humuszkirály, Katlan Tóni konyhája

Gyermek- és családi programok: Samu és Sári a betűk álmodói zenés kalandozások a héber ABC körül, a Z’mirim Klezmer Band, hóra-táncház

Ismeretterjesztő és szórakoztató játékok: Rámenóra – dobj karikát a menóra ágaira, és vidd el az ajándékot! Zsidoku – sudoku a héber betűkkel, SZEKA – civil szervezetek kaszinója. Szerezz zsetonokat a szervezetek pultjainál, sokszorozd meg őket a különleges rulett asztalon, majd költsd el a pénzed az ajándék pultnál, Fakocka és tilitoli – gyermekkorunk játékait felnagyítottuk így most újra megpróbálhatod kirakni vagy helyre csúsztatni a képet. Az ügyesek ajándékot kapnak, Találd el a törzset! – célba dobás a 12 zsidó törzs jelképeire, Ha én gazdag lennék… – írd tovább a híres mondatot az utcán elhelyezett installációkra.

Nagyszínpadi programok:

11:00 Samu és Sári a betűk álmodói zenés kalandozások a héber ABC körül
A Cukrock együttes mesés koncertjén Sárival és Samuval együtt a nézők is megérkeznek Álomországba, ahol a héber ABC betűi lesznek idegenvezetőik. Játékerdőben, ahol még a fű is játékból nő, vidám dalolással töltik az időt, a Csodák Kastélyában megtudják, hogy a valóság több is lehet annál, mint amit a két szemünk lát, majd a szívükre és eszükre hallgatva újabb betűkkel kerülnek kalandos barátságba.

12:30 Z’mirim – a Lauder Javne Iskola diákzenekara
A 2004-ben alakult Z’mirim Klezmer Band a budapesti Lauder Javne Iskola tanulóinak zenekara. Nevüket, mely héberül csalogányt jelent, maguk választották. A 8 állandó tag mellett gyakran lépnek fel „vendégművészekkel”, akik lehetnek nem lauderes gyerekek, de nem egyszer akár a világhírű Budapest Klezmer Band is. A zenekart két tanár, Nagy Anna, a Budapest Klezmer Band harmonikása és Pados Balázs klarinétművész vezeti

13:30 Király 34 –hagyományos zsidó pop dallamok pop stílusban
A nemrégiben alakult Király 34 énekegyüttes a zsidó liturgiából ismert dallamokat ad elő 13:30-tól többszólamú, pop verzióban. Repertoárjukban emellett szerelmes ladino számok is szerepelnek, melyek gitárkísérettel hangzanak el.

14:30 Is…Real Project – zsidó világzenei formáció
A 15 éve alakult, számos zenei versenygyőzelemmel büszkélkedő Fourtissimo zenekar tagjaiból 2008-ban létrejött Is…Real! Project lép fel. A zsidó világzenei formáció előadásában szenvedélyes keleti dallamok, keserédes latin balladák, több ezer éves hagyományokat megidéző liturgikus dalok egyedülálló judeo folk-rock hangszerelésben ébresztik fel a múltat a ma embere számára.

15:00 Janklovics stand up comedy –stand up komédiás
A Gór Nagy Mária Színitanodában végzett 1999-ben, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, 2004-től pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja lett. Vendégszínészként szerepelt már többek között a Budapesti Zsidó Színházban is, 2010 őszétől pedig a budapesti TÁP Színházban dolgozik. Olyan darabokban szerepelt, mint a Hegedűs a háztetőn, Tizedes meg a többiek, Ábrahám, Cseresznyéskert, A csodák városa, Szintén 2009-től kezdett humorista karrierbe, rendszeresen fellép a Dumaszínházban, és látható a Comedy Central stand-up műsorában.

16:00 A Shuk együttes (IL)
A világszerte népszerű The Shuk programjain a zene, lelkesítő erejét felhasználva terjeszti, népszerűsíti az izraeli és zsidó kultúrát. Célja a közösségteremtés, a zsidó identitás erősítése. Saját meghatározásuk szerint zsidó világzenét játszanak, méghozzá eredeti – jiddis, ladino, héber – nyelven, és koncertjeiken olyan bensőséges hangulatot teremtenek, hogy a közönség nem passzív nézője, hanem aktív résztvevője lesz az élménynek, átéli és megtapasztalja a közösséghez való tartozás örömét.

16:40 Hóra táncház
Az izraeli néptánc a mai Izrael területére érkező bevándorlók letelepülésével kezdett kibontakozni. A különböző országokból érkező emberek hozták magukkal saját kultúrájukat, és ebből alakult ki fokozatosan az a sokszínű tánckultúra, amit ma izraeli néptáncnak, héberül „HORA”-nak hívunk. A zsidó tánc írott története már a Bibliában elkezdődik. Ezek a táncok mindig valamilyen kiemelkedő eseményhez, ünnephez kapcsolódtak, mint például körülmetélés, esküvő vagy háborús győzelem. A tánc a szellemi lét mozdulatokban való kifejezése, rendszerint körtánc.

17:30 Budapest Klezmer Band
Hosszú és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az 1990 óta működő Budapest Klezmer Band mióta először közönség elé állt a fővárosi Kossuth Mozi színpadán. Megszámlálhatatlan koncert külföldön és itthon, az előadóművészeti ágakat különleges módon ötvöző színpadi produkciók fűszerezik a tavaly a Művészetek Palotájában 20. születésnapját ünneplő zenekar sikertörténetét.

A programok helyszíne: VII. kerület Kazinczy utca, Dob utca és Király utcák közötti szakasza; 10.00-18.00

A programok ingyenesek!

Főtámogató: Jewish Joint Distribution Committee (JDC) (www.jdc.org)

You may also like...