A Fitymaember mégsem menti meg a világot

Egy évig terjedő börtöntől és/vagy ezerdolláros pénzbüntetéstől menekült meg minden zsidó és muszlim hívő, aki San Francisco-ban metéltette volna körül gyermekét. A hitközségek világszerte üdvözlik a város bölcs döntését.

Hivatalosan is szükségtelen egészségügyi kockázatnak és a nemi szervek indokolatlan megcsonkításának neveztette volna San Francisco rendeletalkotóival a körülmetélést szélsőséges, ám komoly politikai befolyással rendelkező, antiszemita csoport. Javaslatuk már rendelet-javaslatként került volna a közgyűlés elé – ám a fellebbviteli bíróság megakadályozta a folyamatot.

Korábban –
Börtön a briszért?
Népszavazással tiltatnák be a fiúgyerekek körülmetélését San Franciscóban

A The Jerusalem Post hírül adta: egész Amerika – sőt világszerte sokfelé üdvözölték az érintett zsidó és iszlám hitű közösségek a bírói döntést. Az antiszemita csoport által inspirált beadvány novemberben emelkedhetett volna jogerőre, amennyiben megszavazzák: egy évig terjedő börtönbüntetéssel és/vagy ezerdolláros pénzbüntetéssel sújtották volna azokat a szülőket, akik vallási célból körülmetéltetik gyermekeiket.

A fitymaember megküzd a metélő szörnnyel

A diszkriminatív javaslattal szemben egyéni panaszosok és érdekvédelmi szervezetek tucatjai nyújtottak be ellenkérvényt arra hivatkozva, hogy egy ilyen döntéssel Kalifornia állam súlyosan korlátozná a vallásszabadságot, az önrendelkezést és az orvosi eljárások széleskörű alkalmazhatóságát. Tiltakozással élt a Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsa és a hátrányos megkülönböztetés elleni liga is, melynek régióigazgatója, Nancy Appel úgy nyilatkozott: „a javaslat elvetésével sikerült megerősíteni a vallásszabadságot és a szülői jogokat.” A bíróság rendelkezésének megfelelően a muszlim és a zsidó közösségek tagjai szabadon folytathatják megkérdőjelezett vallási hagyományaikat.

Abigail Michelson-Porth, az egyik vezető, San Francisco-i zsidó szervezet vezetője a Post-nak úgy nyilatkozott: „úgy hisszük, ez a döntés fontos megerősítés volt San Francisco zsidó és iszlám hitű közösségei részére, így most már fontosabb célokra fordíthatjuk időnket és energiánkat, örülünk, hogy megtaláltuk a vita megoldásának leghatékonyabb és legeredményesebb módját.”

Bebizonyították: a körülmetélést betiltani szándékozó javaslat nemkívánatosnak minősített volna minden, nem orvosi célú fityma-eltávolítást, ezzel azonban működésükben akadályozták volna a zsidó vallásgyakorlatot. Az eljárás során a felperesek sikeresen bizonyították, hogy a javaslat nem csupán orvosi céllal kívánta megakadályozni a körülmetélést, nyíltan antiszemita képregények (Fitymaember és a Metélő Szörny), képek is igazolták állításaikat. A bíróság kimondta: a tervezet sértené a zsidók és muszlimok szabad vallásgyakorlását.

A javaslat inspirálói úgy nyilatkoztak a Reutersnek: a döntéssel szemben nem nyújtanak be fellebbezést, hiszen nem tekintik törvényes ellenfeleiknek a „törvényes hatalmat”.

www.mindennapi.hu

 

You may also like...