Működik a Gesztivál nosztalgia

Pár órával az esemény előtt még apokaliptikus felhők és a szíves mackók szivárványait megszégyenítő tünemények száguldoztak az égen, Gesztivál mégis volt – és jó volt.

Lehet mondani, hogy Geszti wannabe popsztár, vagy hogy egy a média szálait ügyesen mozgató szakember, de elvitathatatlan tőle, hogy képes igényesen szólni tömegekhez. Ez pedig nem olyan egyszerű feladat. Geszti Péter szerintünk megérdemelte a –1. napot, mindezt olyan fellépők után mint például a Tankcsapda vagy a Kispál és a Borz. Lehet, hogy a kritikusnak ez egy komolyan megcsinált műpúder volt, de a Rapülők- vagy Jazz+Az- rajongónak egy gondokat felejtős, vidáman táncolós nosztalgikus este.

„Na gyere lazulj és pappamparra”

Valamit megdumálhatott az égiekkel Geszti Péter: ahogyan vége lett a kötelező visszatapsolás utáni Ringasd el magadnak, eleredt az eső. Mindez persze nem lenne elég a vállveregetéshez – az viszont igen, amit a Szigeten a számára adott két és fél órából kihozott. Az lehet kérdés, hogy mennyire lesz sikeres a Gringo Sztárral, az viszont már nem, hogy óriási nosztalgiabulit tud csapni a régi zenéivel: pontosan olyan show-t nyomott le, amilyet várhattunk, mindenféle szempontból. Volt Adidas támogatta pattogó tánckar, nagy szélfútta füstoszlopok, kivetített pixel-Zorán és retro video-összeállítások is kis, közepes és nagy Gesztivel. Mindemellett szépen betöltötte a színpadot a sok beígért zenész barát: Szolnoki Péter és Auth Csilla megint megmutatta hogy tud énekelni, a Balkan Fanatik táncoltatott, Kiki az Első Emelet-es szép időket emlegette, Dés László önmagában is bőven elég lett volna, Váczi Eszter hozta a formáját a kevésbé visszafogott Behumi Dórival és a csodásan pörgő Kozma Orsival. Mindehhez jöttek a slágerek – ennek a megtisztelő szónak minden jelentéstartalmát kielégítve: a közönség aktívabb része rekedtre kiabálta magát.

 

Generációs rákkendroll és tömegrendezvény

Új zenekarának beharangozásakor Geszti Péter elmondta, hogy mi is a név jelentése: a Gringo Sztár a zenei életbe való visszavándorlás mellett a volt beatle, Richard Strakey (avagy tehát Ringo Starr) előtt való tisztelgés jeleként is érthető. Ringo nemrégiben adott koncertet a Papp László Budapest Sportarénában: a 71 éves dobos annak rendje és módja szerint nyomta a koncertet – egy szám kivételével végig dobolt és énekelt, valahogy úgy bólogatva fejével, mint annak idején. Geszti Péter bár 47 éves és két babája van, ugyanakkor tény, hogy ő akkor volt fiatal szövegíró, amikor a mostani egyetemista fiatalság legnagyobb problémája a két lábra állás vagy a papi lenyelése volt. A Szigeten viszont szép számban jelentek meg huszonévesek, akik számára értelemszerűen gyerekkori múltidéző móka volt a Gesztivál, azokból az időkből, amikor az MTV még klipeket sugárzott. Geszti Péter a Mohának adott interjújában mesélt arról, hogy a célközönség feltehetően 30 pluszos lesz, ami okozhat rizikót a Szigetnek. Végül ugyanúgy jellemezte a tömeget a peremen álló és furcsán billegő negyvenes, mint a legszebb fiatalságát újraélő táncos kedvű ötvenes férfi hétévesnek tűnő unokájával a nyakában. Még vigyorogva szöveget daráló nagyit is láttunk. A dalok közötti szünetekben általában szóviccekkel konferálta következő darabját Geszti, így többször volt téma a kor, a házasság, a család, szóval az öregedés. A közönség nagyságához és vegyes felhozatalához hozzátartoznak még a mínusz egyedik nap mámorában besörözött, bambán tátogó külföldiek és az évi tombolás első estéjét élvező magyar fiatalok is, akik feltehetőleg a sátor felépítése után látogattak el a Nagyszínpadhoz. Ha húszas vagy, ha harmincas, ha negyvenes, az sem baj.

Nem adja fel

„Hello, édes, na gyere ki a hóra, hiszen alakul a molekula és ma úgy vagyok, hogy jól vagyok, mert áj lav jú és már indulok is, jön a holiday.” Nem volt rossz döntés Geszti Péternek adni a Sziget –1. napját, sőt. Aránylag pontosan kezdett, 11-kor szigorúan végzett és bőven lett volna még mit eljátszani. Akinek még akad a lakásában valami alkalmas eszköze, az most keresse meg a Rapülők- és a Jazz+Az-kazettát, és adja meg a módját. Vagy vegye meg őket a Vaterán, körülbelül 200 forint körül mozognak. A Gesztivált nem lett volna érdemes kihagyni. Van egy olyan érzésünk, hogy lesz még rosszabb.

írta/forrás
Balkányi Nóra
www.mohaonline.hu

You may also like...