Ligeti Györgyről nevezik el a Zeneakadémia új épületét

BelülrőlLigeti Györgyről, a Bartók Béla utáni nemzedék kiemelkedő komponistájáról nevezik el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új, Wesselényi utcai oktatási központját – jelentette be Batta András rektor kedden Budapesten. (MTI)  Az épületet hivatalosan október elsején, a zene világnapján avatják fel, ekkor tartják a névadó ünnepséget is – tette hozzá a rektor a Liszt-év hátralévő eseményeiről tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív igazgatója emlékeztetett arra, hogy Liszt születésének 200. évfordulóján, október 22-én rendezik meg a World Liszt Day-t. Ezt követően a Hungarofest komolyzenei programjait szervező Klassz Zenei Iroda megszűnik – tette hozzá. 
 

Kifejtette: a Hungarofest nincs túl könnyű helyzetben, tulajdonosváltás következtében a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került, tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Ezért nagyobb projektjeit a jövőben szakmai partnerekkel valósítja meg, mint a Liszt-év során a Zeneakadémiával, az mr3-Bartók rádióval és a Magyar Állami Operaházzal.
Az épület kívülről
 
A bevált programokat igyekszik megőrizni, folytatódnak például a Haydn-évben bevezetett és rendkívül sikeres Csokikoncertek, most már nemcsak a Millenáris parkban, hanem minden hónap első vasárnapján az Allee bevásárlóközpontban is. Ha sikerül forrásokat találniuk, a cél az, hogy legyenek minden vasárnap Csokikoncertek – mutatott rá.
 
Az együttműködést hangsúlyozta Batta András is, megemlítve a Művészetek Palotáját is. A rektor elmondta, hogy a zene világnapjának eseményeiben helyszínek szerint is érintettek: a Wesselényi utcai épület mellett négy helyszínen, a Deák téren, a Liszt Ferenc téren, a Blaha Lujza téren és a Nyugati téren számtalan stílusban várja zene az embereket. Az ott felállított színpadokon 11 órától egészen estig szól majd a muzsika. 
 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Régi Zeneakadémián, Liszt utolsó budapesti lakhelyén az egyetem volt és jelenlegi tanárai szólaltatnak meg Liszt-műveket háromnapos fesztiváljukon, október 21-én, 22-én és 23-án. November 21-én a zongoraprofesszorok a Magyar Állami Operaház színpadára lépnek, megemlékezve a Zeneakadémia 1875 novemberi alapításáról. A koncert jótékony célú és reményeik szerint a bevétellel a Liszt Ferenc téri épület orgonájának felújítását segíthetik. 
 
A World Liszt Day-en, a zeneszerző születésnapján, október 22-én Liszt Krisztus című, nagy hatású oratóriuma öt magyarországi helyszínen szólal meg, a Szent István-bazilikában Kocsis Zoltán vezényli a koncertet, amelyet a Bartók rádió élőben közvetít. Bayreuthban – ahol Liszt nyugszik – a Zeneakadémia ének- és zenekara Fischer Ádám vezényletével adja elő a művet, Krisztus szólamát Szegedi Csaba énekli. Ezen kívül Párizsban, Bécsben, Vilniusban, Prágában és Szöulban is elhangzik aznap az oratórium. 
 
Az mr3-Bartók rádió a Márványteremben ad helyet a MusMa nemzetközi projekt (Music Masters on Air) budapesti hangversenyének. 10 ország, 10 fesztivál, 10 rádióállomás és 10 zeneszerző – ez a MusMA projekt számszerű összesítése. Az európai kezdeményezés idei főszereplője Liszt Ferenc: az ő művészetéből vették inspirációjukat azok a kortárs zeneszerzők (sorukban a magyar Dargay Marcell is ott található), akiknek alkalmi kompozícióit fiatal előadóművészek, valamint fesztiválok és rádióállomások révén ismerheti meg a kontinens közönsége. 
 
Várjon Dénes zongoraművész 2009-ben Haydn mellé XXI. századi zeneműveket, 2010-ben Chopin mellé Debussy- és Mahler-alkotásokat szerkesztett. Idén a Liszt és Európa elnevezésű minifesztiválon szeptember 30. és október 2. között négy estén az ünnepelt darabjai mellé a többi között Thomas Ades-, Lutoslawski-, Busoni-darabokat válogatott. Október 2-án délelőtt a Wagner-dédunoka és egyben Liszt-ükunoka, Nike Wagner a zenetörténet egyik legjelentősebb művészbarátságát körvonalazza. Más neves vendégeket is hívott Várjon Dénes: Arvid Engegard hegedű, Steven Isserlis gordonkaművészt és Hanno Müller-Brahmann énekest. 
 
Október 23-án a Thália színházban egy életrajzi dráma kerül színre: George Sand, Chopin és Liszt viszonyát mutatja be Bognár László munkája, a rendező Balatoni Monika.
 
Forrás: kultura.hu (2. kép: origo.hu)

You may also like...