Yoav Talmi és Cyprien Katsaris a Nemzeti Filharmonikusoknál

Yoav Talmi vezényletével adnak koncertet hétfőn este a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Nyitódarabként a karmester saját szerzeménye, az Elégia vonós hangszerekre, timpanira és harmonikára hangzik el, amelyről a szerző az alábbi gondolatokat fogalmazta meg.

„A művet két, a München melletti dachaui koncentrációs táborba tett, néhány évvel ezelőtti látogatás ihlette. Egy Dachauban tartott emlékünnepségen a zenekar első csellistája J.S. Bach c-moll szólócselló-szvitjéből a Sarabande tételt játszotta. Az Elégia komponálása közben különböző „kölcsön vett” elemekből építkeztem – közölte Yoav Talmi. Ezek segítségével kollázs készült a múlt és jelen tovatűnő képeiből. Így felcsendül egy, a gettóban énekelt zsidó dallam, valamint Bach említett Sarabandja is.
 
„Az Elégiát indító fúgatéma cantus firmus jellegű megszólalása Gustav Mahler Gyermekgyászdalok című ciklusából származik. Egy másik dallama is elhangzik ebből a mű vége felé, mintegy a csendet és elfogadást sugalló lezárásként. Az Elégiát a második világháborúban meggyilkolt nagyszüleim emlékére írtam 1997-ben, részben Izraelben, részben pedig San Diegóban – közölte.” Az Elégiát 1997 szeptemberében mutatta be Norvégiában a Bergeni Filharmonikus Zenekar a szerző vezényletével.

Ezt követően Medelssohn-Bartholdy I. zongoraversenye csendül fel a francia-ciprusi származású zeneszerző és zongoraművész, Cyprien Katsaris előadásában. Mendelssohn g-moll zongoraversenyét 22 éves korában komponálta; bemutatója 1831 októberében, Münchenben volt a szerző szólójával. Az estét Dvořák VII. (d-moll) szimfónia, op. 70 zárja, amelyet sokan a szerző legegyénibb, legeredetibb művének tartanak.

Forrás: kultura.hu

You may also like...