Kétszázezret keresett a zsinagóga a közös diétán

Nógrádi Gergő kántor büszkén mutatja: több mint tíz kilót sikerült leadnia 30 nap alattTöbb mint kettőszáz kilót adtak le egyetlen hónap alatt a Frankel Leó utcai zsidó közösség tagjai. Negyvenkilenc hívő nemes célért kezdett közös diétába: egy névtelen felajánló minden leadott kiló után ezer forintot ígért a zsinagógának.

A jomkippuron, az engesztelés napján, huszonöt órás böjt után zárult szombat este a hitközség diétája. Negyvenkilenc hívő kezdett közös fogyókúrába, hogy a testi-lelki megtisztuláson túl adományt szerezzenek a zsinagógának.

– Ahogy a fogyókúra előtt, most a végén is egy közös mérlegelést tartottunk, hogy kiderüljön, kinek hány kilót sikerült leadnia. Örömmel mondhatom, hogy sikeres volt a kezdeményezés, hiszen összesen 203 kilótól szabadultunk meg – mondta a Borsnak Verő Tamás rabbi, aki maga is részt vett a nagy fogyásban.
A rabbi azt is elárulta: a középmezőnyben végzett, egy hónapja még százkilenc kilót nyomott, ebből nyolcat tudott leadni. Az abszolút rekorder tizenöt kilótól szabadult meg, de akadt olyan is, akinek csupán ötven deka csúszott le egy hónap alatt. A fogyózási módszerek közül mindenki másra esküdött, de egy dologban egyetértettek: fő a mértékletesség és a sok mozgás.

– Az étkezésben próbáltuk kerülni a cukrot és a szénhidrátot, többeknek az is bevált, ha este már nem ettek. A fiatalok közül tizenöten vettek részt a diétázásban, ők azt mondták, hogy sokat sportoltak – tette hozzá a rabbi. A közösség tagjainak nem csak a közérzete lett jobb a fogyás után, de a kedve is, hiszen kitartásukkal kétszázháromezer forintot szereztek a zsinagógának.
G. J.

Forrás: borsonline.hu, fotó: Papp Mónika

You may also like...