Osztrák lap az új Horthy-kultuszról

Die Presse: Az új Horthy-kultusz magával hozza az antiszemitizmust

„Aki nincs Magyarországért, az biztos egy áruló zsidó” – indul az osztrák lap cikke, mely szerint az új Horthy-kultusz automatikusan magával hozza az antiszemitizmust. Ennek példájaként említette Károlyi Mihály szobrának eltávolítását a Kossuth térről.

„Aki nincs Magyarországért, az biztos egy áruló zsidó” – indította cikkét Sibylle Hamann a Die Presse online kiadásában. A szerző szerint rossz a helyzet Magyarországon, Budapesten például lépten-nyomon plakátok hívják fel eladó lakásokra a figyelmet. „Elkeseredett emberek próbálnak túladni ingatlanaikon, mivel nem tudják fizetni a törlesztőrészletet. Szembetűnően sok a hajléktalan, akik tucatjával fagytak meg az elmúlt télen. Sok a munkanélküli, és akiknek van munkájuk, azok is alig tudnak megélni” – vázolta fel Hamann az aktuális helyzetet. Szerinte ez az oka, hogy Orbán Viktor és kormánya megidézi Magyarország régi nagyságát: divat lett kiakasztani Nagy-Magyarország térképét, és sok város névtáblájára rovásírással is felírták a helységnevet – idézi az osztrák lapot a Médianéző.

A szerző megemlíti, hogy több helyen avattak Horthy-szobrot és emléktáblákat, ez pedig azért veszélyes, mert automatikusan magával hozza az antiszemitizmust. Ez történt, amikor Károlyi Mihály szobrát eltávolították a Kossuth térről. Az újságírónő beszámolója szerint a Jobbik egyik képviselője egy zsidó fejfedőt (kipát) tett a szobor fejére, majd pisztolyt szorított a fejéhez, és így fotózkodott. A szobor nyakába egy táblát is akasztottak, amelyen az „én felelek Trianonért” felirat állt. „Sok magyarnak nem tetszik ez a tendencia, de nem mernek ellene szót emelni, mivel akkor őket is besorolhatják a zsidó hazaárulók körébe” – zárta írását Hamann.

(Forrás: mandiner.hu)

You may also like...