Újjáélesztenék az arámi nyelvet

Újjáélesztenék az arámi nyelvet-Svédországban is segítenek, ahol arámi fociklub is van

A Szentföld két parányi településén az arámit tanítanak, hogy feltámasszák az évezredek múltán csaknem eltűnt nyelvet a Közel-Keletről. A térségben kétezer éve még uralkodónak számító arámi nyelvre irányuló legújabb kori figyelem a modern technikától, egy Svédországban működő arámi nyelvű televíziótól is kap némi segítséget.
A térségben kétezer éve még uralkodónak számító arámi nyelvre irányuló legújabb kori figyelem a modern technikától, egy Svédországban működő arámi nyelvű televíziótól is kap némi segítséget. Ott ugyanis létezik egy több tízezres közösség, amely életben tartja az ősi nyelvet. A Svédországban letelepedett közel-keletiek arámi újságot, gyerekkönyveket adnak ki, a svéd labdarúgó bajnokság élvonalában még arámi focicsapat (Syrianska FC) is van.

A palesztin Bét-Dzsalában – nem messze Betlehemtől – az arámit még beszélő idősek próbálják átadni a nyelvet unokáiknak, egy másik településen pedig, az arab-izraeli Dzsisben, Galilea dombjai között iskolás gyerekek az elemiben tanulják az arámit. A diákok java része annak a maronita keresztény közösségnek a tagja, amely még mindig arámi nyelvű liturgiát tart, noha csak kevesen értik meg az imákat.

A két faluban az arámi szír változatát tanítják. „Ez az a dialektus, amelyet őseik is beszéltek és hasonlít a Jézus Krisztus által vélhetően használt változatra – magyarázta Steven Fassberg, a jeruzsálemi Héber Egyetem arámi nyelvvel foglalkozó szakértője. – Valószínűleg megértették volna egymást.”

Dzsisben mintegy 80, első és ötödik osztály közötti diák tanulja fakultatív tárgyként, heti két órában az ősi nyelvet. Az izraeli oktatási minisztérium anyagi támogatást biztosít ahhoz, hogy a képzést a nyolcadik osztályig kiterjesszék.

A településen már évek óta szorgalmazták az arámi nyelv oktatását, de az ötlet ellenállásba ütközött: a falu muzulmán lakói attól tartottak, hogy ez burkolt kísérlet gyerekeik keresztény hitre való áttérítésére. Néhány keresztény attól félve ellenezte, hogy az ősi nyelv jelentőségének hangsúlyozása megfosztja őket arab identitásuktól. Az ügy igencsak érzékeny téma az Izraelben élő arab muszlimok és keresztények számára, akik inkább etnikumuk, és nem vallásuk alapján határozzák meg magukat.

Az ötlet azonban mégis megvalósulhatott egy más településről származó világi muzulmán férfi kitartó munkájának hála. „Közös örökségünkről és kultúránkról van szó. Ünnepelni és tanítani kellene” – mondta az iskola vezetője.

Jelenleg a dzsisi az egyetlen állami iskola Izraelben, ahol arámit tanítanak. Bét-Dzsalában, a szíriai ortodox egyház által működtetett egyik iskolában papok tanítják a nyelvet – immár öt éve – 320 diáknak.

Az arámi nyelv uralma a VI. században dőlt meg, amikor az Arab-félszigetről érkező hódító muzulmánok arab nyelve kerekedett felül. Az arámi elszigetelt közösségekben maradt csak életben: a maroniták, a szíriai ortodoxok és a kurd zsidók között. Szíriában még mindig van három falu, amelynek lakói arámi dialektust beszélnek – mondta Fassberg.

(Forrás: mult-kor.hu)

You may also like...