Söngörgő koncert a Szigeten

A Söndörgő együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán. A zenekar 1995-ben Szentendrén alakult, az Eredics fiúk a gimnáziumi éveik alatt ismerkedtek meg és kezdtek együtt muzsikálni Buzás Attilával. Részben családi indíttatásból valamennyien szorosan kötődnek és vonzódnak a délszláv népzenéhez, s feladatuknak érzik annak koncertszerű bemutatását.

A legtöbb balkáni zenekartól eltérően a Söndörgő nem a rezes hagyományokat követi, hanem jellegzetes tamburazenekar. Hangzásuk alapját a tambura hangszercsalád tagjai adják, időnként fúvós hangszerekkel és harmonikával kiegészülve. Repertoárjukat Bartók Béla és Vujicsics Tihamér gyűjtéseinek felhasználásával állították össze.
A zenekar tagjai a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola népzenei tanszakán tanultak, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán képzik magukat.
2000-ben első helyezést értek el a Magyar Rádió II. Népzenei Versenyén ez után 2001-ben jelent meg első lemezük az ‚Oj stari‘.
Az együttes látható volt a Vígszínház Legenda a lóról, Revizor, Négy Lába van a lónak… című előadásaiban, illetve Szomjas György Vagabond című filmjében is.
2006-ban megjelent ‚Oj Javore‘ című lemezükön a legismertebb magyar népdalénekesnő, Sebestyén Márta is közreműködött.
2006-ban Újvidéken Janika Balázs emlékére megrendezett tamburás versenyen Eredics Áron első helyezést ért el a szólisták között, az együttes pedig második lett a zenakarok versenyében.
2007-ben az együttes szólistája Eredics Salamon a neves zongoraművész Kocsis Zoltán partnere lehetett a Bartók Összkiadás lemezfelvételein.

A hazai fesztiválok rendszeres fellépői, de koncerteztek már a londoni Queen Elizabeth Hallban is. Az együttes több alkalommal dolgozott együtt a népszerű macedón szaxofonossal, Ferus Mustafovval, ennek az együttműködésnek az eredményeként jelent meg 2009-ben az ‚In concert‘ című közös lemezük, mely a Songlines magazinban a Top of the Word listán szerepelt.

2011- ben jelent meg legújabb lemezük ‚Tamburising – Lost Music of the Balkans‘ címmel a Harmonia Mundi/World Village kiadó gondozásában 60 különböző országba repítve el a zenekar muzsikáját. Ez az album áttörést eredményezett a nemzetközi világzenei színtéren, rendkívül pozitív visszhangot keltve a legfontosabb szaklapokban és rangos napilapokban (Songlines, fRoots,The Guardian, The Independent, The Financial Times, London Evening Standard).

 

Forrás: sondorgo.hu

Koncert: augusztus 12. 20:00, Roma Sátor, Sziget

További információ: sziget.hu

You may also like...